Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απόφαση Πιτσιλή για απαλλαγή από τον ΦΠΑ στην παράδοση αγαθών για πρόσφυγες

Απόφαση Πιτσιλή για απαλλαγή από τον ΦΠΑ στην παράδοση αγαθών για πρόσφυγες
∆ωρητές είναι πρόσωπα υποκείµενα στο φόρο ή πρεσβείες άλλων κρατών ή διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισµοί καθώς και φιλανθρωπικοί οργανισµοί
Τις διαδικασίες για την απαλλαγή από ΦΠΑ στην παράδοση αγαθών και παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ορίζει η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει:

ΑΡΘΡΟ 1

∆ιαδικασία απαλλαγής από ΦΠΑ της παράδοσης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών προς υποκείµενους στον φόρο, πρεσβείες άλλων κρατών, διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισµούς, καθώς και φιλανθρωπικούς οργανισµούς, εγχώριους ή άλλων χωρών, οι οποίοι πρόκειται να τα διαθέσουν περαιτέρω άνευ ανταλλάγµατος στο πλαίσιο αντιµετώπισης της προσφυγικής κρίσης

1. Για την εφαρµογή της παρούσας:

α. Προµηθευτές αγαθών και υπηρεσιών είναι κάθε υποκείµενος στο φόρο εγκατεστηµένος στην Ελλάδα.
β. ∆ωρητές είναι πρόσωπα υποκείµενα στο φόρο ή πρεσβείες άλλων κρατών ή διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισµοί καθώς και φιλανθρωπικοί οργανισµοί, εγχώριοι ή άλλων χωρών, οι οποίοι πρόκειται να διαθέσουν περαιτέρω άνευ ανταλλάγµατος τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που αγόρασαν από τους προµηθευτές, στο πλαίσιο αντιµετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
γ. Αποδέκτες των αγαθών και υπηρεσιών είναι τα κατονοµαζόµενα πρόσωπα του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης β της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Κώδικα ΦΠΑ (∆ηµόσιο, ΝΠ∆∆ κλπ).

2. Μεταξύ του δωρητή και του αποδέκτη συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής των αγαθών ή πρωτόκολλο παροχής/λήψης των υπηρεσιών. Το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί αποδεικτικό πραγµατοποίησης της δωρεάν διάθεσης των αγαθών ή των υπηρεσιών, συντάσσεται εις τριπλούν και υπογράφεται και στα τρία αντίτυπα από το δωρητή και τον αποδέκτη. Το πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον, την περιγραφή του είδους των αγαθών και των υπηρεσιών που διατέθηκαν, την ποσότητα των αγαθών, την ηµεροµηνία που πραγµατοποιήθηκε η δωρεάν διάθεσή τους, την αξία τους, τα στοιχεία του δωρητή και του αποδέκτη των αγαθών ή υπηρεσιών, όπως επωνυµία, ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, και την ηµεροµηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου.

3. Ο δωρητής, ως δικαιούχο της απαλλαγής από ΦΠΑ πρόσωπο, για την αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών από τους προµηθευτές, αποστέλλει το ένα από τα τρία αντίτυπα στην αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ή του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας. Η εν λόγω αρµόδια υπηρεσία επιβεβαιώνει την παραλαβή των αγαθών ή τη λήψη των υπηρεσιών επί του πρωτοκόλλου παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης, αντίστοιχα.

4. Ο δωρητής προσκοµίζει σε κάθε προµηθευτή αγαθών και υπηρεσιών που σχετίζονται µε τη δωρεάν διάθεση ακριβές αντίγραφο του ανωτέρω επιβεβαιωµένου πρωτοκόλλου παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης, προκειµένου αυτός να εκδώσει το σχετικό φορολογικό στοιχείο άνευ ΦΠΑ, αναγράφοντας σε αυτό την ένδειξη "Απαλλαγή βάσει AΓΓ∆Ε ΠΟΛ 1180/2016".

5. Στην περίπτωση που η έκδοση του σχετικού φορολογικού στοιχείου έχει προηγηθεί της προσκόµισης του ακριβούς αντιγράφου του πρωτοκόλλου παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης, εκδίδεται πιστωτικό τιµολόγιο µόνο για το ποσό του ΦΠΑ που επιστρέφεται στο δωρητή, εντός προθεσµίας τριάντα ηµερών από την ηµεροµηνία της επιβεβαίωσης της παραλαβής/λήψης που φέρει το πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης. Στο πιστωτικό αυτό τιµολόγιο αναγράφεται η ένδειξη "Επιστροφή ΦΠΑ λόγω απαλλαγής βάσει AΓΓ∆Ε ΠΟΛ 1180/2016".

6. Στην περίπτωση που αποδέκτες της δωρεάν διάθεσης είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή το Υπουργείο Εθνικής Άµυνας πραγµατοποιείται άµεσα µε τη σύνταξη του πρωτόκολλο παράδοσης/ παραλαβής των αγαθών ή παροχής/λήψης των υπηρεσιών και η επιβεβαίωση της παραλαβής ή λήψης αυτών, προκειµένου ο δωρητής - δικαιούχος της απαλλαγής να προσκοµίσει ακριβές αντίγραφο του πρωτοκόλλου αυτού σε κάθε προµηθευτή αγαθών ή υπηρεσιών που αφορούν στη δωρεάν διάθεση, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις προηγούµενες παραγράφους της παρούσας.

ΑΡΘΡΟ 2

∆ιαδικασία απαλλαγής ΦΠΑ κατά την παράδοση αγαθών σε πλοία και πλωτά µέσα του ελληνικού ηµοσίου και σε πολεµικά πλοία των Κρατών − Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων που περισυλλέγουν

1. Η παράδοση αγαθών σε πλοία και πλωτά µέσα του ελληνικού ∆ηµοσίου και σε πολεµικά πλοία των Κρατών −Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων, που περισυλλέγουν, πραγµατοποιείται µε την τήρηση τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής κατά τα ειδικότερα οριζόµενα στις διατάξεις της ενωσιακής τελωνειακής νοµοθεσίας.
Το τελωνειακό παραστατικό εξαγωγής υποβάλλεται στην αρµόδια τελωνειακή αρχή από τον προµηθευτή - υποκείµενο στο φόρο πρόσωπο, το οποίο πραγµατοποιεί την παράδοση αγαθών στα πλοία.

2. Για την προµήθεια των αγαθών από τα δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα απαιτείται σύνταξη σχετικού εγγράφου- βεβαίωσης υπογεγραµµένου, κατά περίπτωση, από την αρµόδια υπηρεσία του Ελληνικού ∆ηµοσίου ή τον επικεφαλής του πολεµικού πλοίου άλλου Κράτους - Μέλους της Ε.Ε ή του ΝΑΤΟ προς τον προµηθευτή των αγαθών. Η βεβαίωση αυτή δηλώνεται επί του τελωνειακού παραστατικού εξαγωγής.

3. Ο προµηθευτής εκδίδει το σχετικό φορολογικό στοιχείο χωρίς ΦΠΑ µε την ένδειξη "ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ – ΑΡΘΡΟ 27 παρ. 1 περ. ιγ΄ ΚΩ∆ΙΚΑΣ ΦΠΑ, Ν. 2859/2000" το οποίο δηλώνεται επί του τελωνειακού παραστατικού εξαγωγής.

4. Ο προµηθευτής - υποκείµενος στο φόρο διαθέτει στο αρχείο του ως δικαιολογητικά της απαλλαγής ΦΠΑ:

α. το τιµολόγιο πώλησης της παραγράφου 3,
β. την γνωστοποίηση ολόκληρης της εξαγωγής (ΙΕ 599) µε την οποία αποδεικνύεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των αγαθών στα δικαιούχα απαλλαγής πλοία,
γ. την έγγραφη βεβαίωση από τα δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα της παραγράφου 2 από την οποία προκύπτει η ανάγκη προµήθειας των αγαθών και στην οποία αναφέρεται το είδος, η ποσότητα και η αξία των προς παράδοση αγαθών.

5. Για την παρακολούθηση της διαδικασίας απαλλαγής του παρόντος άρθρου, επί του οικείου τελωνειακού παραστατικού τίθεται σχετικός κωδικός στη θέση 44.

ΆΡΘΡΟ 3

Μεταβατικές διατάξεις – Έναρξη ισχύος

1. Πρόσωπα που πριν από την ηµεροµηνία έκδοσης της παρούσας, ενήργησαν ως δωρητές κατά την έννοια του άρθρου 1 της παρούσας, οφείλουν εντός 60 ηµερών από την ηµεροµηνία δηµοσίευσης της παρούσας, να γνωστοποιήσουν υπό µορφή κατάστασης, στην αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ή του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας, τις σχετικές συναλλαγές κατά είδος αγαθού ή υπηρεσίας, ποσότητας, ηµερ/νίας, αξίας και στοιχείων δωρητή και αποδέκτη. Πέραν τούτου δεν έχουν άλλη υποχρέωση.

2. Η απόφαση αυτή ισχύει για πράξεις που πραγµατοποιούνται από 1/12/2015.

3. Η απόφαση αυτή να δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης