Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ernst and Young: Η Ευρώπη κερδίζει έδαφος στις επενδύσεις ΑΠΕ αλλά η Ελλάδα παραμένει στην 40η θέση

Ernst and Young: Η Ευρώπη κερδίζει έδαφος στις επενδύσεις ΑΠΕ αλλά η Ελλάδα παραμένει στην 40η θέση
Ο Δείκτης διαμορφώνεται με βάση μία σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
Το χαμένο έδαφος στον δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανακτά η Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έκδοση Renewable energy country attractiveness index - RECAI της Ernst & Young. 
Σύμφωνα με την κατάταξη της έρευνας, η Ελλάδα παρέμεινε για ένα ακόμη εξάμηνο στην 40η θέση του Δείκτη.
Ο Δείκτης διαμορφώνεται με βάση μία σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως:
- Τις μακροπρόθεσμες ανάγκες σε ενέργεια και το βαθμό στον οποίο μπορούν να καλυφθούν από ανανεώσιμες πηγές
- Το βαθμό στον οποίο οι ισχύουσες πολιτικές ενθαρρύνουν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών σε μία χώρα
- Την ύπαρξη βασικών προϋποθέσεων, όπως υποδομές δικτύων, μακροχρόνιες συμβάσεις και χρηματοδότηση
- Τις προοπτικές για τις επιμέρους τεχνολογίες ΑΠΕ
- Το γενικότερο επενδυτικό κλίμα, την ευκολία του επιχειρείν και τη μακροοικονομική σταθερότητα.
Η Γαλλία ανέβηκε στην έβδομη θέση μέσα στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης, ως αποτέλεσμα του εθνικού σχεδιασμού για την προώθηση της υλοποίησης 3GW ηλιοθερμικής δυναμικότητας τα επόμενα τρία χρόνια (μέσω διαδοχικών διαγωνισμών κατά την περίοδο 2017-2019).
Το Βέλγιο (18η θέση), η Σουηδία (20η), η Ιρλανδία (30η), η Νορβηγία (32η) και η Φινλανδία (35η), βελτίωσαν επίσης τη θέση τους μεταξύ των 40 χωρών του Δείκτη.
Στη Νορβηγία, οι εργασίες για την κατασκευή της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης προϋπολογισμού 2,3 δισ. δολαρίων, που συνδέει τη Νορβηγία με τη Γερμανία, θα επιτρέψει στη Γερμανία να εξάγει περίσσευμα αιολικής ενέργειας για αντλησιοταμίευση των υδροηλεκτρικών της Νορβηγίας, η οποία με τη σειρά της θα μπορεί να πραγματοποιεί εξαγωγές της υδροηλεκτρικής της παραγωγής στη Γερμανία.
Η Γερμανία, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία και η Χιλή παρέμειναν σταθερές στις πέντε πρώτες θέσεις του Δείκτη.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν το βαθμό ευελιξίας των αναδυόμενων αγορών για να μετασχηματίσουν την ενεργειακή τους βιομηχανία. Το μεγαλύτερό τους εμπόδιο αποτελεί η ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο υπάρχον σύστημα συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Αυτό δημιούργησε μέχρι πρότινος την εντύπωση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν πιο συγκρατημένες φιλοδοξίες ως προς την πλήρη αξιοποίηση των ΑΠΕ. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια σειρά από πολλά υποσχόμενα νέα επενδυτικά προγράμματα και νέες τεχνολογίες που υλοποιούνται σε όλη την Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση βελτίωσης της ελκυστικότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχωρήσει στη χαμηλότερη, 14η θέση, της κατάταξης στην ιστορία του.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάργηση του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (DECC) και η έγκριση του πυρηνικού σταθμού Hinkley Point C, συνέβαλαν στη μείωση της ελκυστικότητας της χώρας σε σχέση με τους επενδυτές σε ΑΠΕ.
Όσον αφορά στα πράσινα ομόλογα, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ευρώπη σημείωσε την εντονότερη δραστηριότητα.
Συνολικά, εκδόθηκαν πράσινα ομόλογα αξίας 54,9 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ ακολουθεί η Βόρεια Αμερική με 19,8 δισ. δολάρια και η Ασία με 4,5 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης