Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κανονική δίκη για την Christine Lagarde ζητούν 155.000 πολίτες σε διαδικτυακό ψήφισμα

Κανονική δίκη για την Christine Lagarde ζητούν 155.000 πολίτες σε διαδικτυακό ψήφισμα
Το ψήφισμα αναρτήθηκε στον ιστότοπο change.org και οι υπογράφοντες απαιτούν «την εφαρμογή του νόμου για την κα Lagarde
Κανονική δίκη (σσ σε κοινό δικαστήριο) για την Christine Lagarde ζητούν τουλάχιστον 155.000 πολίτες της Γαλλίας, οι οποίοι συμμετέχουν σε σχετικό διαδικτυακό ψήφισμα.
Το ψήφισμα είναι διάρκειας μόλις 3 ημερών, ξεκίνησε δηλαδή μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας ("Cour de justice de la République") να κρίνει ένοχη από «αμέλεια» την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ψήφισμα αναρτήθηκε στον ιστότοπο change.org (link) και οι υπογράφοντες απαιτούν «την εφαρμογή του νόμου για την κα Lagarde, όπως συμβαίνει με κάθε πολίτη αυτής της χώρας».
Μάλιστα, στον ιστότοπο η υπόθεση της κα Lagarde συγκρίνεται με μία καταδίκη ενός αστέγου που τιμωρήθηκε με 2 μήνες φυλάκιση γιατί έκλεψε... ρύζι και μακαρόνια.
«Στις 13 Μάιου 2016, ένας άστεγος 18 ετών, ο οποίος μπήκε σε ένα σπίτι στην πόλη Figeac για να κλέψει ρύζι και μακαρόνια από ανάγκη, καταδικάστηκε σε 2 μήνες φυλάκιση, χωρίς αναστολή, από το δικαστήριο της πόλης Cahors.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, η κα Lagarde κρίθηκε ένοχη, χωρίς ποινή, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας.
Τι ντροπή για την "δημοκρατία" μας…
Πρόκειται επομένως για ένα δικαστήριο εξαίρεσης, το οποίο μόλις επέβαλε μια ποινή που είναι άδικη και ακατανόητη ανάλογα με τη βαρύτητα των γεγονότων για τα οποία κατηγορείτο!
Η πρώην υπουργός Οικονομίας πρέπει να απαντήσει για τις πράξεις της μπροστά σε ένα κανονικό δικαστήριο και να υποστεί τις συνέπειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ένοχη «από αμέλεια»...

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, το Δικαστήριο της Δημοκρατίας αποφάσισε την ένοχη της Christine Lagarde για το «σκάνδαλο Tapie».
Ωστόσο, το Δικαστήριο βρήκε την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «ένοχη από αμέλεια», με αποτέλεσμα να μην καταδικάζεται σε ενός έτους φυλάκιση.
Η κα Lagarde, η οποία δεν ήταν παρούσα όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, έχει φύγει από τη Γαλλία και βρίσκεται από τότε στην Ουάσιγκτον.
Την ακριβώς προηγούμενη Παρασκευή, η Γαλλίδα αξιωματούχος είχε αναλάβει «την ευθύνη που της αναλογεί» για το «σκάνδαλο Tapie»:
«Αποφάσισα και αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεών μου.
Ωστόσο, ενήργησα με μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά η 60χρονη κα Lagarde.
Επίσης, αφού υπεραμύνθηκε των χειρισμών της, υπογράμμισε πως επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων.
Μάλιστα, η φωνή της «έσπασε» για λίγα λεπτά όταν δήλωσε, συγκρατώντας έναν λυγμό:
«Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».

Η κατηγορία που βάραινε την κα Lagarde

Η κα Lagarde κατηγορούταν πως επέτρεψε να γίνει διαιτησία ανάμεσα στον Bernard Tapie και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον γνωστό επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο κ. Tapie θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα, όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994.
Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία.
Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία, λόγω απάτης, απόφαση που επικυρώθηκε από το Εφετείο.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κινδύνευε να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και καταβολή προστίμου 15.000 ευρώ, γλιτώνοντας τελικά μόνο το πρώτο και χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα αποφύγει και το δεύτερο.
Να σημειωθεί πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Orange, Stephane Richard, αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη της κα Lagarde.
Ο κ. Richard διετέλεσε ως προσωπάρχης στο γαλλικό υπουργείο Οικονομιών όσο η διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. ήταν επικεφαλής του, επί προεδρίας του Nicolas Sarkozy.

Παραμένει επικεφαλής του ΔΝΤ η Lagarde παρά την ενοχή της για το σκάνδαλο Tapie

Στη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει η Christine Lagarde, όπως αποφάσισε το εκτελεστικό συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχη για αμέλεια από τη γαλλική Δικαιοσύνη για την υπόθεση Tapie.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου στις 20/12, «λάβαμε υπόψιν όλα τα σχετικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της εκπληκτικής ηγεσίας της Γενικής Διευθύντριας και του ευρέος σεβασμού και εμπιστοσύνης που απολαμβάνει διεθνώς.
«Επαναβεβαιώνουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα της Γενικής Διευθύντριας να συνεχίσει να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντα της».

Το ψήφισμα: 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης