Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Δωρεάν ρεύμα την περίοδο των εορτών λόγω υπέρογκου… πλεονάσματος ενέργειας

Γερμανία: Δωρεάν ρεύμα την περίοδο των εορτών λόγω υπέρογκου… πλεονάσματος ενέργειας
Σε αντίθετο κλίμα, Βρετανία και Γαλλία θα αντιμετωπίσουν έλλειψη ηλεκτρικής ενεργείας
Μέχρι πρότινος γινόταν συνέχεια λόγος για το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο μεταφράζεται σε έλλειμμα άλλων χωρών της Ευρωζώνης…
Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο «πλεόνασμα» που δε βλάπτει τις υπόλοιπες χώρες παρά μόνο τις ενεργειακές της Γερμανίας.
Πρόκειται για το υπέρογκο πλεόνασμα ενέργειας που διαθέτει η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε., λόγω των πολύ εξελιγμένων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αλλά και της πυρηνικής.
Ως αποτέλεσμα των μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και ιδιαίτερη της υπερ-απόδοσης των ανεμογεννητριών, το ηλεκτρικό ρεύμα την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών θα είναι δωρεάν, καθώς όπως φαίνεται και παρακάτω (πηγή: Bloomberg) το κόστος είναι αρνητικό!
Οι αρνητικές (αφαιρούνται από τους λογαριασμούς ρεύματος) τιμές, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού υπερπροσφοράς και αναιμικής ζήτησης (λόγω και των αυξημένων θερμοκρασιών), μπορεί να ισχύσουν για λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες.
Μάλιστα, ενδέχεται το «πρόβλημα» να είναι πιο έντονο τους επόμενους μήνες, καθώς οι ανεμογεννήτριες θα αυξήσουν την παραγωγή τους στα 33,8 γιγαβάτ το Φεβρουάριο 2017, από 31,1 στις 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ο ζεστός καιρός και οι αρνητικές τιμές: 





Σε αντίθετο κλίμα, Βρετανία και Γαλλία θα αντιμετωπίσουν έλλειψη ηλεκτρικής ενεργείας

Αντιμέτωπες με έλλειψη ηλεκτρικής ενεργείας ίσως έρθουν το φετινό χειμώνα η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά στην περίπτωση που επικρατήσει ψύχος.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση (Winter Outlook) του Entsoe (European Network of Transmission System Operators for Electricity), η διαθεσιμότητα στους πυρηνικούς σταθμούς της Electricite de France έχει φτάσει σε χαμηλό 10ετίας, με αποτέλεσμα η Γάλλια να χρειαστεί επιπλέον εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Από την άλλη, η γειτονική της Βρετανία θα αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα από τις αρχές Ιανουαρίου 2017, αν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από το μέσο όρο των προηγούμενων χειμώνων.
Η έκθεση ωστόσο επισημαίνει πως ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, η αυξημένη ζήτηση των δύο χωρών ζήτηση μπορεί να ικανοποιηθεί από τα αποθεματικά που διατηρούνται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Να σημειωθεί πως νωρίτερα αυτό το μήνα, η Reseau de Transport d’Electricite, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου, είχε επίσης προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα στη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης