Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η RBS πουλάει επιπλέον 600 εκατ. δολ. ναυτιλιακών χορηγήσεων κυρίως προς την ελληνική ναυτιλία

Η RBS πουλάει επιπλέον 600 εκατ. δολ. ναυτιλιακών χορηγήσεων κυρίως προς την ελληνική ναυτιλία
Πριν την κρίση, η RBS αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της παγκόσμιας ναυτιλίας, με το υποκατάστημά της στην Ελλάδα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο
Κοντά σε συμφωνία για την πώληση επιπλέον ναυτιλιακών δανείων αξίας τουλάχιστον 600 εκατ. δολαρίων (571 εκατ. ευρώ) από το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών της - κυρίως προς την ελληνική ναυτιλία - βρίσκεται η μεγάλη βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS), σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Η RBS, που ελέγχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% από το βρετανικό Δημόσιο, συνεχίζει την επώδυνη αναδιάρθρωσή της, που περιλαμβάνει πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού, περικοπές προσωπικού, αλλά και καταβολή προστίμων πολλών δισ. δολαρίων για τη διευθέτηση κατηγοριών που αφορούν σε παρελθοντική παραβατική της συμπεριφορά.
Οι δύο πηγές πληροφοριών που επικαλείται το Reuters ανέφεραν, ότι αγοραστές των ναυτιλιακών δανείων που πουλάει η RBS περιλαμβάνουν την ιαπωνική εταιρεία παροχής χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών Orix Corp, τη γερμανική τράπεζα Berenberg Bank, την αμερικανική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch και την εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Davidson Kempner.
Τα ναυτιλιακά δάνεια που πουλάει η RBS τμηματικά αφορούν κυρίως σε δάνεια προς την ελληνική ναυτιλία, χαρτοφυλάκιο το οποίο νωρίτερα το 2016 αποτιμήθηκε συνολικά σε 3 δισ. δολάρια.
Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων της RBS προς την ναυτιλία είχε περιοριστεί σε 6,56 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, από 8,05 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2016 και 8,07 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.
Η RBS έχει ανακοινώσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, ότι αποφάσισε να περιορίσει σημαντικά την έκθεσή της στον ναυτιλιακό κλάδο.
Παρά το γεγονός, ότι περίπου το 90% των εμπορευμάτων διεθνώς μεταφέρεται δια θαλάσσης, η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει περιέλθει σε σοβαρή κρίση, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνεται και η οι ναύλοι υποχωρούν σε μια αγορά που έχει πλημμυρίσει από υπερβολικά μεγάλο αριθμό πλοίων.
Οι γερμανικές τράπεζες, που έχουν χορηγήσει περίπου το ένα τέταρτο των δανείων 400 δισ. δολαρίων παγκοσμίως προς τη ναυτιλία, πασχίζουν να λάβουν πίσω τα κεφάλαιά τους, ενώ πολλές άλλες τράπεζες επιδιώκουν να τερματίσουν ή να μειώσουν την έκθεσή τους στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις.
Πριν την κρίση, η RBS αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της παγκόσμιας ναυτιλίας, με το υποκατάστημά της στην Ελλάδα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης