Οικονομία

Οι φόροι «γεννούν» φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο - Στη μαύρη αγορά και... ο καφές με το νέο έτος

Οι φόροι «γεννούν» φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο - Στη μαύρη αγορά και... ο καφές με το νέο έτος
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι η μεταφορά 20 τόνων καφέ περιέχει φόρους αξίας περίπου 70.000 ευρώ
«Μύλος» αναμένεται να γίνει και η αγορά του καφέ από το νέο έτος… χάρη στην αύξηση της φορολογίας η οποία είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει συνθήκες λαθραίας διακίνησης στην εγχώρια αγορά.
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι η μεταφορά 20 τόνων καφέ περιέχει φόρους αξίας περίπου 70.000 ευρώ.
Πάντως η προσδοκία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης από την επιπλέον φορολόγηση του καφέ ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ για το 2017.
Ωστόσο έμπειρα στελέχη τα αγοράς εκτιμούν ότι η επιπλέον φορολογία του καφέ μπορεί να φέρει επιπλέον έσοδα έως 100 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.
Η συνολική αξία της αγοράς του καφέ αποτιμάται σήμερα στα 400 εκατ. ευρώ και με την προσθήκη της νέας φορολόγησης αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση όμως να διατηρηθεί η ζήτηση αμετάβλητη.
Το δεδομένο όμως που αλλάζει την εικόνα του καταναλωτή είναι ότι το 70% καταναλώνεται στο σπίτι και μόλις το 30% στις καφετέριες.
Δηλαδή τα 120 εκατ. ευρώ της αγοράς προέρχονται από τα café και τα υπόλοιπα 280 εκατ. ευρώ… πίνονται στο σπίτι.
Ο διευθυντής επικοινωνίας και εταιρικών υποθέσεων της Nestle κ. Ιωάννης Δράμης εκτιμά ότι η αύξηση της φορολογίας του καφέ θα επιδράσει αρνητικά στην κατανάλωση, καθώς η αξία του καφέ θα ανατιμηθεί έως 30% ενώ κανένας εισαγωγέας ή οι χονδρέμποροι δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τους επικείμενους φόρους.
Η τιμή του καφέ στα ράφια των σουπερ μάρκετ θα εκτιναχθεί στα ύψη αφού θα ανατιμηθεί έως 30%.
Η συσκευασία των 200 γραμμαρίων του ελληνικού καφέ έχει μέση τιμή ραφιού περίπου 2,30 ευρώ.
Με τον νέο φόρο η τελική τιμή του προϊόντος θα ανέλθει στα 3-3,10 ευρώ περίπου.
Οι καταναλωτές του στιγμιαίου αλλά και των υπόλοιπων καβουρδισμένων καφέδων (εσπρέσο, φίλτρου κ.λπ.), στην πλειονότητά τους κάτω των 35 ετών, θα επιβαρυνθούν ομοίως με ένα ποσοστό της τάξης του 17%-18%.
Η συσκευασία των 200 γρ. στιγμιαίου καφέ έχει μέση τιμή 6 ευρώ, ενώ ο νέος φόρος θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 17%, ανεβάζοντας την τιμή στα 7 ευρώ περίπου.
Η επιβολή του τέλους των 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ωμό καφέ, αυξάνει το κόστος της πρώτης ύλης έως και 100%, καθώς η πλειονότητα του καφέ που εισάγεται στην Ελλάδα κοστίζει από 2 έως 3 ευρώ.
Η επιβολή του τέλους των 2 ευρώ πλήττει σε μεγαλύτερη αναλογία τον ελληνικό καφέ, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απευθείας ως τελικό προϊόν.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της Nestle κ. Ιωάννης Δράμης διαπιστώνει πτώσης της κατανάλωσης έως και 20% για το 2016 ενώ απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το 2017.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης