Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέσο φόρο 6% αντί 20% πλήρωσαν για τα κέρδη 2015 οι μεγαλύτερες ξένες τράπεζες της Βρετανίας

Μέσο φόρο 6% αντί 20% πλήρωσαν για τα κέρδη 2015 οι μεγαλύτερες ξένες τράπεζες της Βρετανίας
Μεταξύ άλλων, οι δύο βασικοί βρετανικοί βραχίονες επενδυτικής τραπεζικής της Bank of America δεν κατέβαλλαν ούτε πέννα φόρου στο βρετανικό Δημόσιο για τα κέρδη 875 εκατ. δολαρίων που πραγματοποίησαν το 2015 (0%)
Μέσο φόρο μόλις 6% πλήρωσαν νομίμως επί των τεραστίων κερδών τους πολλών δισεκατομμυρίων που πραγματοποίησαν το 2015 στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικές από τις μεγαλύτερες μη βρετανικές επενδυτικές και εμπορικές τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Παραδόξως, δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να μειώσουν τον φορολογικό τους λογαριασμό σε λιγότερο από το ένα τρίτο του ισχύοντος φορολογικού συντελεστού εταιρικών κερδών 20% που ισχύει στη Βρετανία, μέσω της χρήσης μεταξύ άλλων αναβαλλόμενης φορολογίας, δηλαδή τμηματικής επίκλησης ζημιών από την εποχή της πρόσφατης χρηματο-οικονομικής κρίσης, για τη μείωση της εταιρικής φορολόγησης.
Επτά από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες με δραστηριότητα στο Λονδίνο - το κύριο ευρωπαϊκό κέντρο επενδυτικής τραπεζικής σήμερα - έχουν ήδη δημοσιεύσει στοιχεία κερδών και φόρων σύμφωνα με όσα ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Εξ αυτών, οι πέντε - όλες τράπεζες των ΗΠΑ - πραγματοποίησαν σωρευτικά κέρδη 7,5 δισ. δολαρίων, καταβάλλοντας εταιρικό φόρο μόλις 452 εκατ. δολαρίων (συντελεστής 6%).
Για παράδειγμα, οι δύο βασικοί βρετανικοί βραχίονες επενδυτικής τραπεζικής της Bank of America δεν κατέβαλλαν ούτε πέννα φόρου στο βρετανικό Δημόσιο για τα κέρδη 875 εκατ. δολαρίων που πραγματοποίησαν το 2015 (0%), ενώ η JPMorgan πλήρωσε 160 εκατ. δολάρια φόρου επί βρετανικών κερδών 3,3 δισ. δολαρίων (4,8%).
Επίσης, η Goldman Sachs κατέβαλε 256 εκατ. δολάρια φόρους επί κεδών 2,8 δισ. δολαρίων (9,1%), ενώ ο βασικός βρετανικός βραχίονας της Morgan Stanley πλήρωσε φόρους 33 εκατ. δολαρίων επί κερδών 530 εκατ. δολαρίων (6,2%).
Ο μέσος φόρος 6% επί των εταιρικών τους κερδών που κατέβαλλαν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι μεγάλες ξένες τράπεζες της χώρας για το 2015 παραμένει μεγαλύτερος από το μέσο φόρο 1% που πλήρωσαν για το 2014 οι δέκα μεγαλύτερες ξένες επενδυτικές και εμπορικές της τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης