Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόστιμα 40 εκατ. δολ. στην Deutsche Bank στις ΗΠΑ για παραπλάνηση πελατών dark pool

Πρόστιμα 40 εκατ. δολ. στην Deutsche Bank στις ΗΠΑ για παραπλάνηση πελατών dark pool
Οι πλατφόρμες «dark pool» αποτελούν μικρά ιδιωτικά χρηματιστήρια κλειστού τύπου στα οποία επικρατεί σχεδόν απόλυτη έλλειψη διαφάνειας και πληροφόρησης για τις συναλλαγές τους
Πρόστιμα μεγαλύτερα των 40,25 εκατ. δολαρίων (38,3 εκατ. ευρώ) συμφώνησε να καταβάλει στις αμερικανικές εποπτικές αρχές η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank, στο πλαίσιο νομικού συμβιβασμού για κατηγορίες που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ, ότι παραπλάνησε πελάτες της για τον τρόπο με τον οποίο μοίραζε εντολές σε ανώνυμες χρηματιστηριακές πλατφόρμες γνωστές ως «dark pools» («σκοτεινές συγκεντρώσεις»).
Πρακτικά, οι πλατφόρμες αυτές αποτελούν μικρά ιδιωτικά χρηματιστήρια κλειστού τύπου στα οποία δεν μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι επενδυτές που το επιθυμούν, ενώ σε αυτά επικρατεί σχεδόν απόλυτη έλλειψη διαφάνειας και πληροφόρησης για τις συναλλαγές τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, η τράπεζα συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 37 εκατ. δολαρίων για την απόσυρση αντίστοιχων κατηγοριών που αντιμετώπιζε από εποπτικές αρχές σε πολιτειακό (Νέα Υόρκη) και ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς και επιπλέον πρόστιμο 3,25 εκατ. δολαρίων προς την αυτο-χρηματοδοτούμενη εποπτική αρχή της Wall Street με την ονομασία Financial Industry Regulatory Authority (FINRA).
Στο πλαίσιο του συμβιβασμού της με τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές εποπτικές αρχές, η Deutsche Bank παραδέχθηκε, ότι το προωθητικό της υλικό ήταν παραπλανητικό.
Το βασικό πρόβλημα ήταν, ότι λόγω (υποτίθεται) λάθους στον κώδικα προγραμματισμού που χρησιμοποιούσε, η τράπεζα ανανέωνε μόνο μία φορά κάθε δύο χρόνια τις αξιολογήσεις των πλατφορμών «dark pool» που χρησιμοποιούσε, με αποτέλεσμα σε τουλάχιστον δύο αποδεδειγμένες περιπτώσεις να διοχετεύσει περισσότερες χρηματιστηριακές εντολές όσων όφειλε, σε πλατφόρμες που στην πραγματικότητα είχαν χαμηλότερη αξιολόγηση της εμφαινόμενης.
Στο προωθητικό της υλικό, η Deutsche Bank ανέφερε προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ότι χρησιμοποιεί διαρκή ανάλυση δεδομένων για να αξιολογεί τις πλατφόρμες «dark pool», ώστε να διοχετεύει τις εντολές τους στις καταλληλότερες εξ αυτών ανά περίπτωση.
Επισημαίνεται, ότι αυτή ήταν η τρίτη περίπτωση συμβιβασμού μεγάλης τράπεζας στις ΗΠΑ έναντι κατηγοριών που αφορούν σε συναλλαγές τύπου «dark pool», μετά τις Barclays και Credit Suisse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης