Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση 0,25% των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve - Η πρώτη του 2016

Αύξηση 0,25% των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve - Η πρώτη του 2016
Λόγω Trump, η Fed αναμένει πλέον ελαφρά ταχύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2017, με χαμηλότερη ανεργία και πληθωρισμό μόλις κάτω από τον στόχο 2% (= σταθερότητα τιμών) που υπηρετείΗ διάμεση πρόβλεψη της Fed για το 2017 κάνει πλέον λόγο για τρεις - από δύο - αυξήσεις επιτοκίων 25 μ.β. εκάστη, καθώς και για ακόμα τρεις αντίστοιχες αυξήσεις το 2018 και το 2019
Στην πολυαναμενόμενη αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης (+0,25%) προχώρησε σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve σε προγραμματισμένη σύνοδο της επιτροπής νομισματικής πολιτικής FOMC.
Συγκεκριμένα, η Fed αύξησε στο πεδίο 0,50% έως 0,75% το «επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων» (federal funds rate), δηλαδή το επιτόκιο στο οποίο οι εμπορικές τράπεζες στις ΗΠΑ δανείζουν η μία την άλλη για μία ημέρα (overnight), πλεονασματικά κεφάλαια τα οποία διατηρούν στην Federal Reserve.
Η Fed αιτιολόγησε την ομόφωνη απόφασή της επικαλούμενη τις πραγματοποιηθείσες και αναμενόμενες βελτιώσεις στις συνθήκες της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τονίζοντας στο σχετικό ανακοινωθέν, ότι «τα κέρδη στην απασχόληση έχουν υπάρξει σημαντικά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει».
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, οι πληθωριστικές προσδοκίες της αγοράς έχουν ενισχυθεί «σημαντικά», κάτι στο οποίο φαίνεται πως έχει συνεισφέρει η εκλογή στην αμερικανική προεδρία του Donald Trump, ο οποίος σχεδιάζει επιθετική μείωση φόρων ταυτόχρονα με μεγάλη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομής.
Έτσι, η Fed αναμένει πλέον ελαφρά ταχύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2017, με χαμηλότερη ανεργία και πληθωρισμό μόλις κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο 2% (= σταθερότητα τιμών) που υπηρετεί.
Η διάμεση πρόβλεψη της Fed για το 2017 κάνει πλέον λόγο για τρεις - από δύο - αυξήσεις επιτοκίων 25 μ.β. εκάστη, καθώς και για ακόμα τρεις αντίστοιχες αυξήσεις το 2018 και το 2019, για να διαμορφωθούν τελικά τα παρεμβατικά της επιτόκια στο μακροπρόθεσμο «φυσικό» επιτόκιο ισορροπίας 3,0%.
Αυτό, είναι ελαφρά υψηλότερο απ' ότι μέχρι πρόσφατα, γεγονός που αποκαλύπτει την προσέγγιση της Fed, ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της.
Πάντως, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 4,5% το 2017 και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο, που προσεγγίζει την «πλήρη απασχόληση».
Επισημαίνεται, ότι η σημερινή αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve ήταν η πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2015 και μόλις η δεύτερη μετά τη χρηματο-οικονομική κρίση του 2007-2009, όταν τα παρεμβατικά επιτόκια του δολαρίου μειώθηκαν σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο και υιοθετήθηκε ένα κολοσσιαίο πολυετές πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτικής χαλάρωσης) για τη σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης