Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Χρηματοδότηση αμυντικής έρευνας από την EIB θα ζητήσει η αυριανή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.

Reuters: Χρηματοδότηση αμυντικής έρευνας από την EIB θα ζητήσει η αυριανή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defense Fund) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017
Αμυντική έρευνα οφείλει να ξεκινήσει να χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), όπως θα αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. αύριο Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016.
Αυτό αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται γνώση της «τελευταίας έκδοσης του [αυριανού] κοινού ανακοινωθέντος», με την Ε.Ε. να επιδιώκει να τονώσει τις αμυντικές δαπάνες της Ένωσης.
Όπως γράφει το Reuters, τα σχέδια της Ε.Ε. για αναβάθμιση του στρατιωτικού και αμυντικού της ρόλου λαμβάνουν νέα ώθηση μετά την εκλογή του Ρεπουμπλικάνου Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, ο οποίος έχει αμφισβητήσει την υποχρέωση των ΗΠΑ να προστατεύει τους συμμάχους της στο πλαίσιο του NATO αν αυτοί δεν δαπανούν αρκετά για την ίδια άμυνά τους.
«Η EIB οφείλει να εκκινήσει κατάλληλα βήματα προς την κατεύθυνση της στήριξης των δραστηριοτήτων αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης», όπως θα γράφει το κοινό ανακοινωθέν που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο.
Η EIB - μια τράπεζα που ανήκει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - μέχρι στιγμής δεν επιτρέπεται να επενδύει σε αντίστοιχες δραστηριότητες, έχοντας αντ' αυτών εστιάσει στη χρηματοδότηση δημοσίων έργων υποδομών στην επικράτεια της Ε.Ε..
Σύμφωνα με το Reuters, στο ίδιο αυριανό κοινό ανακοινωθέν θα καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defense Fund) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017.
Σύμφωνα με σχετική πρόταση που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2016, το Ταμείο αυτό θα πρέπει αρχικά να διαθέτει χρηματοδοτική ικανότητα 90 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, η οποία θα μπορούσε να να αυξάνεται κατά 500 εκατ. ευρώ κατ' έτος από το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης