Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Ολοκληρώθηκε σήμερα 14/12 το 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος - Σουηδίας

Ολοκληρώθηκε σήμερα 14/12 το 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος - Σουηδίας
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Δ. Σαρακάκης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος - Σουηδίας που διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναπτύχθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την προσέλκυση επενδύσεων και τη μετάβαση της χώρας σε νέα εποχή, με τα μηνύματα και τις προβλέψεις να είναι αισιόδοξα για το 2017.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Δ. Σαρακάκης. Ο κ. Σαρακάκης αναφέρθηκε στα 25 χρόνια λειτουργίας του Επιμελητηρίου, η λειτουργία του οποίου έχει ως στόχο την ανάπτυξη της Ελλάδας, μέσω των σχέσεων των δύο χωρών, της μεταφοράς εμπειρίας από τη Σουηδία στη χώρα μας και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. "Οι καλές πρακτικές δεν μεταφέρονται μηχανιστικά από τη μία χώρα στην άλλη. Όμως. είναι βέβαιο, ότι μπορούμε να ωφεληθούμε από την εμπειρία άλλων χωρών, ειδικά της Σουηδίας, για να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας", σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου.
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Charlotte Wrangberg, σημειώνοντας πως χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και μεταρρυθμίσεις, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά οι υπάρχουσες εταιρείες, αλλά και να προσελκυστούν και άλλες ξένες εταιρείες για να επενδύσουν στην Ελλάδα. "Είναι σειρά της Ελλάδας, να γνωρίσει την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλά να γίνουν, για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση για τους πολίτες και για τη χώρα", είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στη συμβολή των σουηδικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα, συνεισφέροντας στην ελληνική οικονομία, δηλώνοντας "υπερήφανη, για τη δουλειά που έχουν κάνει" στη χώρα μας.
Μεταξύ των εισηγητών του 3ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας ήταν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος και ο Γενικός Διευθυντής της Β' Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Λούης Αμπατής.
Στο πρώτο πάνελ του Συνεδρίου, με θέμα τις «Επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα», συμμετείχαν παρουσιάζοντας αναλύσεις οι κ.κ. Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και Παναγιώτης Κορλίρας, Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής της Boston Consulting Group Hellas, o οποίος έθεσε τα τρία βασικά ερωτήματα της θεματικής ενότητας: πόσο κοντά βρίσκεται και πόσο μεγάλη θα είναι η οικονομική ανάκαμψη, πόσο δελεαστικός προορισμός είναι η Ελλάδα για επενδύσεις και ποιες είναι οι προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής.
Στο δεύτερο πάνελ με θέμα την «Καινοτομία και την Έξυπνη Εξειδίκευση», συμμετείχαν οι: Dr. Maria Huffman, από το Lund NanoLab Solid State Plysics, του Πανεπιστημίου Lund, στη Σουηδία, η Jenni-Ann Asplund, Program Manager της VINNOVA, ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ο καθηγητής Αστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Καινοτομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Κομνηνός. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη.
Στο τρίτο πάνελ του συνεδρίου, με θέμα τις «Έξυπνες πόλεις», συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Jo Arne Lindstad, Global Engagement Director, Smart & Sustainable Cities της Ericsson στη Σουηδία, Ανδρέας Γεννηματάς, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων και Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικάλων. Τη συζήτηση συντόνισε και σε αυτό η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη.
Μετά το Συνέδριο ακολούθησε δείπνο, όπου ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Δ. Σαρακάκης απηύθυνε χαιρετισμό. Αναφερόμενος στην κρίση που ξέσπασε το 2009, φέρνοντας στην επιφάνεια προβλήματα που προϋπήρχαν τόνισε: "Η συναίνεση που έχει διαμορφωθεί επί τρεις δεκαετίες είχε στηριχθεί σε ένα μη βιώσιμο σύστημα παροχών και εγγυήσεων που ευνοούσαν της στασιμότητα και απέτρεπαν την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών και προσαρμογών στο οικονομικό μας σύστημα.» στη συνέχεια της ομιλίας του ο κος. Σαρακάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τονίζοντας ότι: "Η επένδυση στον ιδιωτικό τομέα είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος της χώρας από τη χρόνια ύφεση… Απαιτούνται επενδύσεις και καινοτομία για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό έχει ήδη πετύχει η Σουηδία στηριζόμενη σε μία σύγχρονη επιχειρηματικότητα".
Προσκεκλημένος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου και ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Σουηδία, σημείωσε τη διαφορετικότητα των κρατών μελών της ΕΕ, την αξία της συνύπαρξης τους και τα θετικά της συνέχισης της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, πως ο κίνδυνος του Grexit θα είναι πάντα μπροστά μας, αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας. "Ως Έλληνες έχουμε την τάση, να κατηγορούμε κάποιον άλλον. Χάνουμε χρόνο, γιατί δεν έχουμε αποφασίσει, ότι πρέπει να αλλάξει η κατάσταση", είπε, τονίζοντας την ανάγκη, να βρούμε τα καλά χαρακτηριστικά μας, ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να μην φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό. "Πρέπει να καταλάβει ο Έλληνας πολίτης, τι έχει συμβεί και ότι για τη χρεοκοπία έχει ευθύνη μεγάλη και ο ίδιος, και να μην χάνει χρόνο σε φαντασιακούς εχθρούς".
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Combitrans, Ericsson, Εlekta, Oriflame, Πέτρος Πετρόπουλος-Scania, Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη-Volvo. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το Kathimerini.gr.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, τόνισε πως η Ελλάδα ξεκινά από μία δυσχερέστερη βάση σε σχέση με τη Σουηδία, με σημαντικότερο πρόβλημα τη διαμόρφωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ώστε από αυτό το βήμα, όπως είπε, να πάμε στα επόμενα. Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης, σε διάφορα επίπεδα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ανέπτυξε όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθάκος μίλησε για προσπάθεια στο πεδίο διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, με σύσταση και αλλαγή επιμελητηρίων, προσπάθεια εφαρμογής των συστάσεων του ΟΟΣΑ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σε φάση υλοποίησης, προσπάθεια πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και προσπάθεια σε σχέση με την προώθηση και στήριξη των εξαγωγών, που αποτελούν δυναμικό και ανθεκτικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας. "Αυτό το στάδιο για ανάπτυξη, θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς σύντομα. Είναι βέβαιο, ότι η Ελλάδα έχει κρίσιμα πλεονεκτήματα για να πετύχει την εξωστρέφεια, λόγω του πολιτιστικού της βάρους, του περιβάλλοντος, της γεωστρατηγικής θέσης της και των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γενικός Διευθυντής της Β' Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Λούης Αμπατής, εξέφρασε την ελπίδα, να έρθει πιο κοντά η ελληνική με τη σουηδική εμπορική κοινότητα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως η Σουηδία είναι από τους κορυφαίους προορισμούς για τις ελληνικές εξαγωγές, παρότι η Ελλάδα απέχει πολύ από τον στόχο. "Η Ελλάδα το 2017 θα σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις επιχειρήσεις, θα γίνει μία χώρα φιλική προς τους επενδυτές", τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά στην παρουσία των σουηδικών εταιρειών στην Ελλάδα και την προσπάθειά τους να πείσουν κι άλλες χώρες, να επενδύσουν στη χώρα μας, αλλά και στην αποστολή που οργανώθηκε πρόσφατα στη Στοκχόλμη, με αποτελέσματα αισιόδοξα για το μέλλον.
Στο πρώτο πάνελ του Συνεδρίου, με θέμα τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα, τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής της Boston Consulting Group Hellas, o οποίος έθεσε τα τρία βασικά ερωτήματα της θεματικής ενότητας, πόσο κοντά και πόσο μεγάλη θα είναι η οικονομική ανάκαμψη, πόσο δελεαστικός προορισμός είναι η Ελλάδα για επενδύσεις και ποιες είναι οι προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής.
Ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης, παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν τις αρνητικές επενδύσεις στη χώρα μας και την αρνητική πορεία των καθαρών αποταμιεύσεων της χώρας και των νοικοκυριών, κάνοντας λόγο για ανάγκη εισροής από το εξωτερικό. "Το επενδυτικό έλλειμμα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο κατά την κρίση. Πριν την κρίση είχαμε επενδύσεις στις κατοικίες, αν βγάλεις τις κατοικίες, υπάρχει έλλειμμα που πρέπει να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια", σημείωσε. Κατά τον Κύριο Μασουράκη, η ανάπτυξη θα έρθει μέσω ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο όπως παρατήρησε, η σχέση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα παραμένει αμετάβλητη τα τελευταία 15 χρόνια. Όσον αφορά στις εξαγωγές, υπογράμμισε, πως μετά τις αναταράξεις λόγω πολιτικών συγκυριών, η Ελλάδα έχει επανέλθει και εμφανίζει θετικό πρόσιμο. "Για τις εξαγωγές χρειάζονται επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην Ελλάδα και μετά, μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στην περιφέρεια αυτών", σημείωσε. Ακόμη, αναφέρθηκε στο προβληματικό θεσμικό ελληνικό πλαίσιο, λέγοντας πως η απόσταση για να γίνουμε καλύτερη θεσμικά χώρα από αυτό που είμασε, είναι πολύ μεγάλη. Επιπλέον, υπογράμμισε τα προβλήματα υπερφορολόγησης, τονίζοντας, πως "εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι στις επενδύσεις, που είναι και το μόνο διέξοδο που έχουμε". Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε ανάκαμψη. "Από το 2013 - 2014 ήμασταν σε φάση ανάπτυξης. Αυτό ανετράπη με τις αλλαγές του 2015. Αφού ξεπεράσαμε και την αναστάτωση που ακολούθησε τους περιορισμούς κεφαλαίων, είμαστε σε καλή πορεία και φέτος, θα δούμε χαμηλό, αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης για όλο το έτος", κατέληξε.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρον πως ακόμη στην Ελλάδα κάνουμε διάγνωση, μιλώντας για το ποια είναι τα προβληματικά σημεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε πως το απόλυτο ποσοστό επενδύσεων ήταν 65 δισ. ευρώ και σημειώθηκε το 2007, ενώ το 2015 οι επενδύσεις ανήλθαν στο ένα τρίτο αυτού. "Η ελληνική οικονομία είναι σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης", σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως τα όποια σημάδια ανάπτυξης προέρχονται από μεταβολές σε πολύ χαμηλή βάση. Μάλιστα, όσον αφορά το πόσο ανοιχτή είναι η οικονομία μας, υποστήριξε πως βρισκόμαστε σε λάθος κατεύθυνση, παρομοιάζοντας την με "σκαντζόχοιρο, που βγάζει αγκάθια και δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει". Παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ, εκτίμησε ότι οι επενδύσεις στη Βιομηχανία θα είναι σημαντικά άνω του 10% το 2017 σε σχέση με το 2016. "Η ελληνική οικονομία έχει εφεδρείες. Η κατανάλωση πηγαίνει καλύτερα, όσο απομακρυνόμαστε από το καλοκαίρι του 2015", πρόσθεσε, κάνοντας επιπλέον αναφορά στο "καθαρό χρήμα" που μπαίνει στα δημόσια ταμεία, με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. "Ξεκινάμε από χαμηλή βάση, ώστε οι προοπτικές για ανάπτυξη να μην είναι τόσο εξωπραγματικές για το 2017. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με εσωτερική κατανάλωση. Σημαντική άνοδος μπορεί να γίνει μόνο με οικονομική πολιτική με αξιοπιστία σε βάθος χρόνου, που η Ελλάδα στερείται αυτή τη στιγμή και μόνο, εάν η οικονομία ανοίξει, σε όσους είναι εκτός των τοιχών", είπε.
Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Κορλίρας, σημείωσε, πως το ζητούμενο σήμερα είναι η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση, η αποφυγή δηλαδή των ελλειμμάτων που αυξάνουν το χρέος. Κατά τον κ. Κορλίρα, η Ελλάδα θα κλείσει το 2016 με ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο διερωτήθηκε κατά πόσο αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη. Όπως είπε, οι προϋποθέσεις γι'αυτό είναι, η σταθεροποίηση του περιβάλλοντος, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας που φαίνεται να αυξάνεται και ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα προσφέρει "τονωτικές ενέσεις" στην οικονομία. "Για τη σταθεροποίηση της οικονομίας χρειάζονται επενδύσεις. Ωστόσο, παραμένουν τα προβλήματα στον φορολογικό τομέα. Η εξέλιξη δείχνει να είναι θετική, οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι αισιόδοξες", πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτό εξαρτάται από τη σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος, τη σταθερότητα του περιβάλλοντος στο εξωτερικό και τις αλλαγές από τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Τέλος, ο κ. Κορλίρας εξέφρασε την εκτίμηση, ότι "το 2017 θα είναι μία καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα και θα φανεί, αν πραγματικά αλλάζουμε σελίδα. Αλλά βασικό ζητούμενο παραμένει, η ανάκαμψη αυτή να είναι βιώσιμη".
Τόσο στο δεύτερο πάνελ, με θέμα την « Καινοτομία και την Smart Εξειδίκευση» όσο και στο τρίτο πάνελ με θέμα τις «Έξυπνες πόλεις» τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη.
Στο δεύτερο πάνελ, συμμετείχαν οι Dr. Maria Huffman, από το Lund NanoLab Solid State Plysics, του Πανεπιστημίου Lund, στη Σουηδία, η Jenni-Ann Asplund, Program Manager της VINNOVA, ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ο καθηγητής Αστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Καινοτομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Κομνηνός.
Στην ομιλία της, η Dr. Huffman υπογράμμισε τον καταλυτικής σημασίας ρόλο της συνέργειας μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκής κοινότητας και κυβέρνησης στη Σουηδία, που δημιουργεί το περιβάλλον για την ανάπτυξη πολλών εταιρειών και startups. "Πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος", σημείωσε, προσθέτοντας ότι το σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία είναι, να είσαι ανταγωνιστικός. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ίδρυση του MyFab, μέσω του οποίου όλα τα πανεπιστήμια μοιράζονται εργαλεία και ανθρώπινο δυναμικό. Αναφερόμενη σε εξαιρετικά παραδείγματα startups που ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο της Lund, η Dr. Huffman επανέλαβε με έμφαση, τη σημασία της συνέργειας για την επιτυχία των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως αντικειμένου, προσθέτοντας ότι "κλειδί για την επιτυχία είναι το να λειτουργείς με τάσεις εξωστρέφειας".
Ο Διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να δημιουργήσει ένα καλό πρώτο προϊόν στον τομέα της τεχνολογίας. Ωστόσο, όπως είπε, στη χώρα μας δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να έρχονται κοντά οι σωστοί άνθρωποι, για να εργαστούν. "Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, για να εργαστούν οι σωστοί άνθρωποι", σημείωσε, ενώ όσον αφορά στις επενδύσεις, τόνισε, πως "σκοτώνοντάς τις, σκοτώνεις το μέλλον των παιδιών σου, αναγκάζοντάς τα να φεύγουν στο εξωτερικό". Ο Δρ. Γρηγορίου εξήγησε γιατί είναι δύσκολο για μία μεγάλη τεχνολογική εταιρεία, να ξεκινήσει στην Ελλάδα και παρέθεσε τις προτάσεις του, για ένα βήμα μπροστά, υπογραμμίζοντας, πως βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι το ρίσκο και πως "ειδικά για τους Έλληνες, για να έχεις μία πιθανότητα να επιτύχεις, πρέπει να παίζεις, για να κερδίσεις".
Ο καθηγητής Νίκος Κομνηνός, μιλώντας για τον τομέα της έξυπνης εξειδίκευσης, παρουσίασε το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έξυπνη ανάπτυξη, που αφορά στην έρευνα και την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αναφέροντας τις υποχρεωτικές κατευθύνσεις για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις προϋποθέσεις που πρέπει, να τηρούνται πριν τη χρηματοδότηση. Πιο συγκεκριμένα, περιγράφοντας τα 6 τμήματα της έξυπνης εξειδίκευσης, έθεσε τρία ζητήματα: τον ορισμό των προτεραιοτήτων ως προς την εξειδίκευση, την επιχειρηματική ανάπτυξη, μέσα από μία συνεχή διαδικασία για καλύτερες ευκαιρίες επενδύσεων και τη χρηματοδότηση. "Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες, παρά τη σημασία που δίνεται από την ΕΕ. Αντιμετωπίζεται, ως κάτι που πρέπει να γίνει. Αν έχει κανείς προσδοκίες γι'αυτήν την προσπάθεια, θα ανοίξουν δρόμοι. Πρώτη φορά ανοίγεται αυτός ο κύκλος, ας ελπίσουμε ότι στον δεύτερο, η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα", σημείωσε ο καθηγητής.
Από τη μεριά της η Jenni-Ann Asplund, της VINNOVA, ανέπτυξε τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αρμόδιου για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στη Σουηδία, παρουσιάζοντας παραδείγματα εταιρειών και προγραμμάτων που έχουν χρηματοδοτηθεί ή χρηματοδοτούνται, στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας. Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Vinnvart που αφορά στην έξυπνη εξειδίκευση, χαρακτηρίζοντάς το "ζωτικής σημασίας" για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των τομέων της έρευνας και καινοτομίας. Στο τρίτο πάνελ του συνεδρίου, με θέμα τις Έξυπνες πόλεις, συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Jo Arne Lindstad, Global Engagement Director, Smart & Sustainable Cities της Ericsson στη Σουηδία, Ανδρέας Γεννηματάς, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων και Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικάλων.
Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας τη διαφορετική προσέγγιση της έννοιας "έξυπνη πόλη" μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Συμβουλίων Υπουργών Ενέργειας, τόνισε την ανάγκη, να δημιουργηθούν όμορφες και φιλικές πόλεις για τους Έλληνες. "Η έξυπνη πόλη είναι μία βαθύτατα προοδευτική κοσμοθεωρία, που κάνει καλύτερη την ποιότητα ζωής των πολιτών", είπε ο πρώην υπουργός, αναφέροντας τα χαρακτηριστικά της: είναι έξυπνη - με χρήση νέων τεχνολογιών, κυκλική - με χρήση και ανακύκλωση των πρώτων υλών, χωρίς αποκλεισμούς ατόμων ή κοινωνικών ομάδων, χωρικά δίκαιη και δημιουργεί θέσεις εργασίας, καταπολεμώντας την αστική φτώχεια. Κάνοντας δύο παρατηρήσεις από την ελληνική εμπειρία, για την εξοικονόμηση ενέργειας και τον σχεδιασμό των αστικών χώρων, προανήγγειλε τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πολεοδομίας, που δρομολογήθηκε ήδη κατά τη θητεία του.
Ο Jo Arne Lindstad της Ericsson από τη μεριά του χαρακτήρισε άγνωστο ακόμη και όχι απόλυτα ξεκάθαρο τον όρο "έξυπνες πόλεις", σημειώνοντας πως μία έξυπνη πόλη είναι δελεαστική και για τους πολίτες, αλλά και για επενδύσεις. Παρουσιάζοντας στοιχεία για το πόσο καλές και συμφέρουσες είναι οι υποδομές, αλλά και πόσο καλή είναι η χρήση τους στις χώρες της ΕΕ, ο κ. Lindstad εκτίμησε, ότι αν η Αθήνα γίνει μία "έξυπνη πόλη", θα δημιουργηθεί το περιβάλλον για να έρθουν οι επενδύσεις. Μιλώντας με παραδείγματα στα Μέσα Μεταφοράς και τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και τη σημασία η ανταλλαγή δεδομένων να γίνεται κεντρικά και όχι κατά περίπτωση, κατέληξε στην εκτίμηση, ότι "ο ρυθμός της αλλαγής δεν θα είναι ποτέ ξανά τόσο αργός".
Ο κ. Γεννηματάς υπογράμμισε τα βήματα που έχει κάνει η Αθήνα, παρά τα προβλήματα, δίνοντας το στίγμα του πώς σκοπεύει να κινηθεί ο Δήμος στο άμεσο μέλλον. Έκανε λόγο για τη δημιουργία ζωντανής πλατφόρμας επικοινωνίας "Συν Αθηνά", τα ανοιχτά σχολεία του Δήμου, την εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής των αποφάσεων και εισηγήσεων και την ψηφιακή παράδοση των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου, προαναγγέλλοντας την επέκτασή της στις υπηρεσίες το 2017 και την ψηφιοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας. "Αλλάζουμε την πόλη για τον πολίτη. Το 2017 σχεδιάζεται η ολοκλήρωση της ψηφιακής στρατηγικής για όλη την πόλη, με συνέργειες με Πανεπιστήμια και οργανισμούς", είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε ένα βίντεο από την πόλη του, σημειώνοντας το άνοιγμα που έχει γίνει στην καινοτομία. Για τον ίδιο, όπως είπε, "έξυπνη πόλη είναι εκείνη, που δεν ταλαιπωρεί τους πολίτες της", καλώντας σε ανασυγκρότηση της κοινής λογικής, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας. Περιγράφοντας το πώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν για την εξέλιξη των Τρικάλων σε μία έξυπνη πόλη, ο κ. Παπαστεργίου ανέπτυξε τα σχέδιά του για το μέλλον: εξοικονόμηση ενέργειας, χρήση καινοτομίας στη γεωργία, δημιουργία τουρισμού, αξιοποίηση των βοτάνων της Πίνδου, που χρησιμοποιούσε ο πρώτος ιατρός της ανθρωπότητας, Ασκληπιός. "Η αυτοδιοίκηση έμεινε, στο να αλλάζει πλάκες στα πεζοδρόμια. Η λύση υπάρχει. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα πάμε πουθενά", τόνισε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης