Παπαδημητρίου: Εξίσωση αποδόσεων ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων μετά την ένταξη στο QE

Παπαδημητρίου: Εξίσωση αποδόσεων ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων μετά την ένταξη στο QE
Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλος του 2016, ούτως ώστε τον Απρίλιο του 2017 τα ελληνικά ομόλογα να μπορέσουν να ενταχθούν στο QE
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) μετά από επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα οδηγήσει στην εξίσωση των αποδόσεων τους με αυτές των πορτογαλικών τίτλων, όπως εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στο διεθνές δίκτυο επιχειρηματικών ειδήσεων Bloomberg.
Ο ίδιος επεσήμανε, ότι η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών από τους γερμανικούς δεκαετείς κρατικούς τίτλους αναφοράς (spread over bunds) διαμορφώνεται σε 6,3% και των πορτογαλικών αντίστοιχα σε 3,3%, τονίζοντας ότι η διαφορά αυτή των περίπου 300 μονάδων βάσης οφείλεται στο γεγονός, ότι η Πορτογαλία συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αν τα ελληνικά ομόλογα περιληφθούν στο μηνιαίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, οι αποδόσεις τους θα είναι ακριβώς οι ίδιες με των πορτογαλικών τίτλων, προέβλεψε ο Παπαδημητρίου, τονίζοντας με αισιοδοξία ότι αυτό θα δώσει ένα εντελώς «άλλο μήνυμα» στους επενδυτές και θα αλλάξει δραματικά το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.
Ο υπουργός ανέφερε, ότι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλος του 2016, ούτως ώστε τον Απρίλιο του 2017 τα ελληνικά ομόλογα να μπορέσουν να ενταχθούν στο - περιορισμένο σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως - πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS