Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Αρχίζει σήμερα η δίκη της Christine Lagarde για την υπόθεση Bernard Tapie

tags :
Γαλλία: Αρχίζει σήμερα η δίκη της Christine Lagarde για την υπόθεση Bernard Tapie
Η διευθύντρια του ΔΝΤ κατηγορείται για αμέλεια που οδήγησε σε κατάχρηση δημόσιου χρήματος
Σήμερα αρχίζει η περίφημη δίκη της διευθύντριας του ΔΝΤ, Christine Lagarde για την υπόθεση Bernard Tapie, κατά την οποία κατηγορείται για αμέλεια που οδήγησε σε κατάχρηση δημόσιου χρήματος όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επί της διακυβέρνησης του Nicolas Sarkozy.
Η δίκη αναμένεται να αρχίσει σήμερα (στις 15:00 ώρα Ελλάδας) και να διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου.
Σε δηλώσεις της η Lagarde υποστήριξε ότι έχει εμπιστοσύνη στη γαλλική Δικαιοσύνη αναφέροντας πως δεν έπραξε τίποτα λάθος.
«Η αμέλεια είναι ένα παράπτωμα που διαπράττεται χωρίς πρόθεση.
Νομίζω ότι όλοι μας είμαστε λίγο αμελείς κάποιες φορές στη ζωή μας.
Έκανα τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα, εντός των ορίων όσων γνώριζα» τόνισε η Lagarde σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Επιπλέον, υποστήριξε πως ενήργησε προς το συμφέρον του κράτους και με σεβασμό στους νόμους, αρνούμενη κατηγορηματικά ότι ευνόησε τον Γάλλο επιχειρηματία ή ότι εκτελούσε εντολές του Sarkozy.
Η Lagarde κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει διαιτησία ανάμεσα στον Γάλλο επιχειρηματία Bernard Tapie και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.
Ο Tapie θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994.
Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία.
Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία, λόγω απάτης, απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο.
Η Lagarde κατηγορείται για αμέλεια που οδήγησε σε μεγάλη κατάχρηση δημόσιου χρήματος όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και καταβολή προστίμου 15.000 ευρώ, αν και δεν αποκλείεται οι συνήγοροι της να ζητήσουν αναβολή της δίκης, καθώς είναι σε εξέλιξη μια ξεχωριστή έρευνα για την υπόθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης