Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πηγές Μαξίμου: Η ΝΔ ερμηνεύει τις εξαγγελίες Τσίπρα ως προεκλογικές για να κρύψει την πραγματική της ατζέντα

Πηγές Μαξίμου: Η ΝΔ ερμηνεύει τις εξαγγελίες Τσίπρα ως προεκλογικές για να κρύψει την πραγματική της ατζέντα
Κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της ΝΔ περί προεκλογικών παροχών και επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία του Τσίπρα δεν έχει καμία σχέση με το κοινωνικό μέρισμα Σαμαρά
Τους ισχυρισμούς της ΝΔ περί προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης προσπαθεί να απορρίψει το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα.
«Δυστυχώς για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, η κίνηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και κίνηση ανακούφισης μιας ευρείας κοινωνικής ομάδας που έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα, τονίζουν «αντιλαμβανόμαστε ότι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους έχει ενοχλήσει σφόδρα τη Νέα Δημοκρατία».
Ακόμα υποστηρίζουν ότι η ΝΔ επιβεβαιώνει την αμηχανία της μιλώντας για προεκλογικές εξαγγελίες «γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να κρύψει την πραγματική της ατζέντα: Ότι η ''Συμφωνία Αλήθειας'' δεν είναι τίποτα άλλο από την αλήθεια του πιο στυγνού θατσερισμού: Είναι η συμφωνία για σφαγή των συντάξεων, βαθύ μαχαίρι στην Υγεία και την Παιδεία, απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Καμία σχέση με το κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δεν έχει μία σχέση με το «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης Σαμαρά και επισημαίνει ότι τις δυο πρωτοβουλίες τις χωρίζει άβυσσος.
Όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2014 το «κοινωνικό μέρισμα», ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο «αντλήθηκε, δήθεν, από μέρος του πλεονάσματος του 2013».
«Με αυτόν τον τρόπο», συνεχίζουν, «εγγράφοντας δηλαδή τη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έριξε στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%.
Τελικά ο λογαριασμός έγραψε πλεόνασμα μόνο 0,4% δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δισ. ευρώ».
Το Μαξίμου σχολιάζει ότι δεν επρόκειτο για κάποια αστοχία της τότε κυβέρνησης αλλά για στρατηγική επιλογή, «αφού υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές τρεις μήνες αργότερα, Σαμαράς και Βενιζέλος, είχαν αποφασίσει να εγκαινιάσουν μία μακρά προεκλογική περίοδο και να ναρκοθετήσουν το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Αντιθέτως, οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι με την τωρινή πρωτοβουλία η κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 με κοινωνικά κριτήρια.
«Η δαπάνη αυτή, η οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016 (+0,5%)» αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Εκλογές, το 2019

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ξεκάθαρα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, οπότε και ολοκληρώνεται η 4ετής θητείας της παρούσης κυβέρνησης.
«Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κ. Μητσοτάκη και τα εσωκομματικά του προβλήματα, αλλά για τις εκλογές θα κάνουν όλοι υπομονή μέχρι το 2019.
Ως τότε καλό θα είναι η ΝΔ να αφήσει την αφωνία για το μείζον θέμα των εργασιακών που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αφού τόσο νοιάζεται για όσους έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την κρίση, να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες: Αποτελεί ''ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς'' η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης