Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο Draghi επιμένει ότι δεν άρχισε το tapering - Οι αγορές φοβούνται το τέλος του QE

FT: Ο Draghi επιμένει ότι δεν άρχισε το tapering - Οι αγορές φοβούνται το τέλος του QE
Σύμφωνα με τους Financial Times, όσο κι αν ο Draghi το αρνήθηκε, η αγορά ερμηνεύει τις ανακοινώσεις ως την αρχή του τέλος για το QE
Τις ανακοινώσεις του Mario Draghi περί μείωσης του μηνιαίου ρυθμού αγορών στα 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο του 2017 αλλά και επέκταση του QE σχολιάζει η εφημερίδα Financial Times.
«Μέχρι να το αναφέρει ο Ben Bernanke, το tapering ήταν μία λέξη που είχε ακουστεί ελάχιστα έξω από τα κουρεία.
Ο πρώην πρόεδρος της Fed των ΗΠΑ επινόησε τον όρο για να περιγράψει μια επιβράδυνση των αγορών περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του.
Ακουγόταν τακτοποιημένο, αλλά αναστάτωσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως που είχαν βασιστεί σε ένα μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων και έβγαλε τη Fed εκτός πορείας» αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times.
Ωστόσο, ο Mario Draghi επέμεινε ότι η μείωση των αγορών assets από την ΕΚΤ είναι διαφορετικό.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα περί tapering από την ΕΚΤ.

Η αντίδραση της αγοράς

Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς απέδειξε ότι δεν πίστεψαν όλοι τα λεγόμενα του επικεφαλής της ΕΚΤ, με πολλούς να ερμηνεύουν τη μείωση των μηνιαίων αγορών assets ως tapering του QE.
Σύμφωνα με τους FT, «ο κίνδυνος για την τράπεζα τώρα είναι ότι η δουλειά που έχει γίνει με το QE για την εξασφάλιση φθηνής και εύκολης πρόσβασης των επιχειρήσεις και των νοικοκυριών σε πιστώσεις αντιστρέφεται.
Ενώ ο αρχικός πανικός περιορίστηκε υπό τις παρατηρήσεις του, το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων αυξήθηκε σε ολόκληρη την περιοχή, ιδιαίτερα σε μέρη που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα, όπως η Πορτογαλία.
Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι κινήσεις, τα επιτόκια που επιβάλλονται σε αδύναμα τμήματα της ευρωζώνης είναι πιθανό να αυξηθούν πάρα πολύ».
Από την πλευρά του Richard Barwell, οικονομολόγος της BNP Paribas Investment Partners, δήλωσε «Είναι η εκδοχή της Nike για το tapering.
Μην το λέτε, απλά κάντε το.
Η ουσία είναι ότι ο ρυθμός των αγορών έχει μειωθεί και η κεντρική τράπεζα δεν έκανε σημαντικές αλλαγές για να αφήσει περιθώρια για μαζικές αγορές στο μέλλον.
Πράγματι, ο Draghi άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα μπορεί να αντιμετωπίζει νομικούς περιορισμούς».

Tapering ή όχι;

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν το ερώτημα που τίθεται είναι εάν πρόκειται για tapering ή όχι.
«Η απόφαση της ΕΚΤ αποκαλύπτει την αυξημένη ανησυχία του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια εποχή που οι προοπτικές (για τον πληθωρισμό) δεν το δικαιολογούν», δήλωσε ο Marco Valli, οικονομολόγος της UniCredit.
Αλλά η ΕΚΤ -όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα- δεν αντιδρά καθαρά με οικονομικούς όρους.
Μέρος του υπολογισμού της είναι η ανάγκη να κερδίσει του διοικητικού συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι τα γεράκια του διοικητικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον Jens Weidmann (πρόεδρος της Bundesbank) έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στον Draghi για περιορισμό των αφορών assets αν και ο κ. Weidmann καταψήφισε την απόφαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης