Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αυξάνεται επικίνδυνα το τραπεζικό ρίσκο στην Ελλάδα - Η S&P αύξησε τον δείκτη BICRA στο 10 - Προβλέπει ύφεση το 2011-2012 στο 5,5%

tags :
Αυξάνεται επικίνδυνα το τραπεζικό ρίσκο στην Ελλάδα - Η S&P αύξησε τον δείκτη BICRA στο 10  - Προβλέπει ύφεση το 2011-2012 στο 5,5%
Ανοδικά αναθεώρησε η Standard & Poor’s τους κινδύνους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατατάσσοντας τη χώρα στην κλίμακα  10 από την κλίμακα  7. Να σημειωθεί ότι η κλίμακα BICRA  αποτελείται από 10 βαθμίδες (το 1 αποτελεί το ισχυρότερο σημείο). Η Ελλάδα λαμβάνει την βαθμολογική κλίμακα 10...
Ο οίκος σημειώνει ότι η αλλαγή στην κλίμακα BICRA αντανακλά τον «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στους «πιστωτικούς κινδύνους στην οικονομία».
H S&P προχώρησε επίσης στην αναθεώρηση προς τα πάνω (κατά τρεις βαθμίδες) του οικονομικού κινδύνου στο 10 από 7, με τη συγκεκριμένη ομάδα να περιλαμβάνει χώρες όπως το Βιετνάμ και η Λευκορωσία, ενώ ο «κίνδυνος» για τον τραπεζικό κλάδο αναθεωρείται στην κατηγορία 8.
Οι προβλέψεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης αποτελούν καταπέλτη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα, επισημαίνεται, ότι έχει πολύ περιορισμένες οικονομικές προοπτικές, καθώς η S&P αναμένει συνολική ύφεση το 2011 και το 2012 της τάξης του 5,5% και προβλέπει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και το πάγωμα των πιστώσεων θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον.
Η Standard & Poor’s προβλέπει αποπληθωριστικές πιέσεις για τα επόμενα χρόνια, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολιτικά προβλήματα λόγω της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.
Η βαθμολογία του πιστωτικού κινδύνου για τις τράπεζες αντανακλά τη μεγάλη έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα, ενώ ο οίκος τονίζει επίσης, στην αιτιολόγηση του, ότι η κουλτούρα των πληρωμών στην Ελλάδα είναι περισσότερο αδύναμη σε σχέση με άλλες οικονομίες της δυτικής Ευρώπης και πως ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση μίας ύφεσης τέτοιου μεγέθους.
Όπως επίσης τονίζει η S&P, οι ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία ενισχύονται και από την αρνητική θέση της χώρας στο εξωτερικό που είναι αποτέλεσμα της πολύ αδύναμης ανταγωνιστικής θέσης, η οποία έχει προκαλέσει ιστορικά μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης