Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορτωμένος με φόρους 7 δισ. ο Δεκέμβριος του 2016 για τους φορολογούμενους - Κρίνεται ο στόχος για πλεόνασμα 1%

Φορτωμένος με φόρους 7 δισ. ο Δεκέμβριος του 2016 για τους φορολογούμενους - Κρίνεται ο στόχος για πλεόνασμα 1%
Από τις εισπράξεις «κρέμεται» ο στόχος για πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ
Φόροι 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος Δεκέμβρη προκειμένου να διατηρηθεί η υπέρβαση των 2,5 δισ. ευρώ στα έσοδα που καταγράφεται στα ενδεκάμηνο του έτους.
Από αυτές τις εισπράξεις θα κριθεί από το αν τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να πιάσει την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,53% που προβλέπει το Μνημόνιο.
Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν να επιβεβαιώνουν αυτή την πρόβλεψη αν και οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών επιδεικνύουν συγκρατημένη αισιοδοξία θεωρώντας ότι είναι νωρίς ακόμη για πανηγύρια αλλά και για κοινωνικά «μερίσματα»…
Και αυτό γιατί μπορεί οι εισπράξεις τον Νοέμβριο να υπερέβησαν τους στόχους πλην όμως το ποσοστό της αύξησης είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις επιδόσεις του Οκτωβρίου και του Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα μείνει στο ταμείο από τη στιγμή που το δημόσιο συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τους φορολογούμενους.
Οι επιστροφές φόρων τον Νοέμβριο ήταν μειωμένες κατά 12,72% καθώς ανήλθαν σε 295 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 338 εκατ. ευρώ.
Στο 11μηνο το Δημόσιο έχει επιστρέψει φόρους ύψους 2,712 δισ. ευρώ αντί 2,869 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2016 (μείωση 5,47%).
Ο Δεκέμβριος είναι «φορτωμένος» με φόρους για τους φορολογούμενους αφού σύμφωνα με το στόχο θα πρέπει να εισπραχθούν 7 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν:

1. Τέλη κυκλοφορίας 2017

Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να πληρώσουν τα τέλη για το επόμενο έτος.
Τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών έχουν αναρτηθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδας στο Taxisnet και είναι αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών.
Οριακές αλλαγές υπάρχουν μόνο για τους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπου καθιερώθηκε πλέον ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση την πρώτο έτος κυκλοφορίας σε χώρα της Ε.Ε και όχι το πρώτο έτος κυκλοφορίας στην Ελλάδα.
Έτσι, υπάρχουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για 31.854 αυτοκίνητα και μειώσεις για 41.978 εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο λογαριασμός των τελών κυκλοφορίας φθάνει συνολικά τα 1,092 δις ευρώ αν δεν μεσολαβήσει νέα εκτόξευση κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες.

2. ΕΝΦΙΑ 2016

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προτίμησαν να εξοφλήσουν εφάπαξ – κυρίως κάνοντας χρήση των πιστωτικών τους καρτών- τον ΕΝΦΙΑ του 2016, ήδη από τον Σεπτέμβριο όταν έτρεχε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης.
Τα αναλυτικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ , ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 40% των ετήσιων εσόδων (2,650 δις ευρώ) από ΕΝΦΙΑ.
Το Δεκέμβριο εξοφλείται η τέταρτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φόρου ακινήτων και αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ.

3. ΦΠΑ

Στον λογαριασμό του Δεκεμβρίου 2016 έρχεται να προστεθεί και περίπου 1 δισ, ευρώ προσδοκώμενων εισπράξεων από τον ΦΠΑ, μετά και την αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24% η οποία σε συνδυασμό με τους προληπτικούς ελέγχους της ΓΓΔΕ φαίνεται να έχει επιδράσει καθοριστικά στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

4. Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων

Μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματα για τα κέρδη που είχαν το 2015.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη Ενημέρωση: 00:04, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης