Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθεροποίηση των τιμών ηλιακών συλλεκτών το 2017 προβλέπει η SunPower

Σταθεροποίηση των τιμών ηλιακών συλλεκτών το 2017 προβλέπει η SunPower
Οι μέσες τιμές των ηλιακών συλλεκτών υποχώρησαν κατά 25% το γ' τριμήνου του 2016
Η «ελεύθερη πτώση» των τιμών των φωτοβολταϊκών συλλεκτών είναι πολύ πιθανό ότι θα σταματήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, επιτρέποντας στη βιομηχανία παραγωγής τους να βελτιώσει τα αποτελέσματά της.
Αυτό εκτίμησε σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 ο Tom Werner, διευθύνων σύμβουλος της SunPower, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλιακών συλλεκτών στις ΗΠΑ, με έδρα το Σαν Χοζέ της Καλιφόρνια.
Η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι θα απολύσει ένα επιπλέον 25% του προσωπικού της ή 2.500 άτομα, ενώ θα κλείσει και ένα από τα εργοστάσιά της, στο πλαίσιο μείωσης του κόστους της για την αντιμετώπιση της μεγάλης υποχώρησης των τιμών των ηλιακών συλλεκτών.
Ο σχετικός κλάδος έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα από την επιθετική πτώση των τιμών - ιδίως λόγω της μαζικής εισόδου στην αγορά Κινέζων παραγωγών σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές - αλλά και της πλεονάζουσας δυναμικότητας στην οποία οδήγησε η προσωρινή αποχή των αγοραστών από την αγορά ηλιακών συλλεκτών, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να αγοράσουν αργότερα τον ίδιο εξοπλίσμό φθηνότερα.
Όπως τόνισε ο Werner, οι τιμές των φωτοβολταϊκών συλλεκτών ενδέχεται να αυξομειωθούν κατά 5% έως 10% το 2017, κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει «σταθεροποίηση» της αγοράς.
Σύμφωνα με τη SunPower - που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τον γαλλικό γίγαντα ενέργειας Total - οι μέσες τιμές των ηλιακών συλλεκτών υποχώρησαν κατά 25% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016.
Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, ότι πρόκειται να μειώσει το λειτουργικό της κόστος για το 2017 σε περίπου 350 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, από 450,9 εκατ. δολάρια για το 2015, ενώ αποφάσισε να μειώσει κατά το ήμισυ τον προϋπολογισμό επενδύσεών της σε περίπου 100 εκατ. δολάρια.
Από την αρχή του 2016, η μετοχή της SunPower έχει υποστεί πτώση 76%, λόγω των αρνητικών εξελίξεων που προκαλεί στον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο η ραγδαία πτώση των τιμών των προϊόντων του.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης