Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών λόγω αβεβαιότητας από την παραίτηση Renzi

Απώλειες στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών λόγω αβεβαιότητας από την παραίτηση Renzi
Η απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης του Renzi και η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί στην Ιταλία αναμένεται να κρατήσει τους επενδυτές μακριά από τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών
Πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, μια ημέρα μετά την απόρριψη δια δημοψηφίσματος των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθούσε ως μέρος της πολιτικής του ατζέντας ο Ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω των εξελίξεων.
Η ανησυχία των επενδυτών των ιταλικών τραπεζών εστιάζεται στο ενδεχόνενο η πολιτική αναταραχή που προκαλεί το απορριπτικό αποτέλεσμα του χθεσινού ιταλικού δημοψηφίσματος να οδηγήσει στον εκτροχιασμό του εν εξελίξει σχεδίου διάσωσης της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τραπέζης, Monte dei Paschi.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι μετοχές της συγκεκριμένης τραπέζης βρέθηκαν να χάνουν έως και 5% κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ακόμα μεγαλύτερη πτώση 6,24% για τις μετοχές της Unicredit Banca και απώλειες άνω του 7% για τις Banca Popolare di Milano και Banco Popolare Societa Cooperativa.
Ως γνωστόν, πολλές ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και χρειάζονται επειγόντως ανακεφαλαιοποίηση.
Η απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης του Renzi - που είχε στόχο την εξασθένηση της Γερουσίας και των περιφερειακών κυβερνήσεων προς επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων από την κεντρική κυβέρνηση - και η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί στην Ιταλία αναμένεται να κρατήσει τους επενδυτές μακριά από τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών.
Αν η διάσωση της Monte dei Paschi τελικά αποτύχει και η νέα ιταλική κυβέρνηση αποφασίσει να την εθνικοποιήσει, αυτό θα συμβεί μόνον μετά την απώλεια των κεφαλαίων των πιστωτών της τραπέζης (bail-in), το 65% των οποίων είναι απλοί πελάτες λιανικής, γεγονός που θα προκαλούσε διάχυτη αγανάκτηση γι' αυτό και κρίνεται «πολιτικά τοξικό».
Η αποτυχία του Renzi να πείσει τον ιταλικό λαό για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που επεδίωκε, ενδέχεται να παραδώσει την Ιταλία στην «αγκαλιά» του ευρωσκεπτικιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων και της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, θέτοντας σε αμφιβολία όχι μόνο τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης