Τελευταία Νέα
Πολιτική

WSJ για Ελλάδα: Το 2016 είναι επανάληψη του 2014; - Οι ομοιότητες και οι διαφορές

WSJ για Ελλάδα: Το 2016 είναι επανάληψη του 2014; - Οι ομοιότητες και οι διαφορές
Όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, πολλοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν το 2016 είναι ίδιο με το 2014 για την Ελλάδα
Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρεται για ακόμα μία φορά η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε δημοσίευμα της σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές του 2014 με το 2016.
Όπως αναφέρεται, τη στιγμή που τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στο ιταλικό δημοψήφισμα και τις εκλογές της Αυστρίας, στην Ελλάδα επικρατεί μεγάλη ηρεμία.
«Όμως, παρά τη φαινομενική ηρεμία, το διακύβευμα είναι μεγάλο για την καταχρεωμένη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Για μερικούς από την ελληνική κυβέρνηση, ο Δεκέμβριος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας -για τις διαπραγματεύσεις διάσωσης της χώρας- από το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου από το ευρώ.
Αλλά, ενώ πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, κάποιοι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν το 2016 αποτελεί μια επανάληψη του 2014» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Τα θέματα που είναι ανοιχτά

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Ελλάδας βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας, που περιλαμβάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Εν τω μεταξύ, «οι πιστωτές της -η υπό γερμανική ηγεσία ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια συμβιβαστική λύση που θα επαναφέρει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα ως δανειστή».
Όπως επισημαίνεται «μια συμβιβαστική λύση για την επιστροφή του ΔΝΤ είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση.
Το ΔΝΤ πιέζει την Ευρώπη να προσφέρει στην Ελλάδα χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% επί του ΑΕΠ και βλέπει τον τρέχοντα στόχο του 3,5% ως ανέφικτο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι ο συμβιβασμός τους θα μπορούσε να είναι επιζήμιος για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι πιστωτές να απαιτούν επιπλέον μέτρα λιτότητας 2%».

Οι ομοιότητες του 2014 με το 2016

Στη συνέχεια η Wall Street Journal παραθέτει τις ομοιότητες και τις διαφορές του 2014 και το 2016.
Πιο αναλυτικά:
2014: Στα μέσα Νοεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης παρουσιάζοντας αύξηση 1,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Μια-δυο εβδομάδες αργότερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσπαθούσε να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας χαρακτήρισε τις απαιτήσεις των δανειστών «παράλογες και αδικαιολόγητες».
Στη συνέχεια, η WSJ υπενθυμίζει ότι τελικά ο κ. Σαμαράς ζήτησε ψηφοφορία για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τελικά η χώρα οδηγήθηκε σε γενικές εκλογές, όπου νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
2016: Τον Νοέμβριο, η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη 1,8% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Την περασμένη εβδομάδα, στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπει στον κόπο να συζητήσει παράλογες απαιτήσεις», ειδικά αν αυτές έχουν να κάνουν με τα μέτρα μετά το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει το 2018.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση «θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές».

Οι διαφορές

2014: Καθώς η δημοτικότητα της ΝΔ ήταν σε κατακόρυφη πτώση, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας τους υπουργούς μεταρρυθμιστής με λαϊκιστές που θα μπορούσε να ανακόψουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η ελληνική κυβέρνηση εξόργισε τους πιστωτές με την υποβολή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό, χωρίς την έγκρισή τους.
Τα ποσοστά στου ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν να σταματήσει η λιτότητα και να κερδίσει ελάφρυνση του χρέους ενισχύονταν.
2016: Για να επισπεύσουν τις συνομιλίες με τους πιστωτές για την αξιολόγηση, στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας όσους ήταν κατά των μεταρρυθμίσεων.
Η Ελλάδα υπέβαλε τον προϋπολογισμό του 2017, αφού έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες με τους πιστωτές της.
Όπως και η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει αντιμέτωπος μια απότομη πτώση στη δημοτικότητα του.
«Αλλά αυτή τη φορά, δεν υπάρχει σε αναμονή ''ήρωας'' κατά του μνημονίου» καταλήγει το άρθρο της Wall Street Journal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης