Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραβίας (Eurobank): Οι 3 όροι για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης

Καραβίας (Eurobank): Οι 3 όροι για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης
Στις τρεις προϋποθέσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, στην τελετή βράβευσης Growth Awards που διοργανώνουν από κοινού η Grant Thornton και η Eurobank.
Ειδικότερα, ο κ. Καραβίας, τόνισε πως «για το 2017, με βάση τις επίσημες προβλέψεις η οικονομία θα αναπτυχθεί σε ποσοστό 2,7%.
Εφόσον αυτό επαληθευτεί θα πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας», ενώ στη συνέχεια προσδιόρισε τους τρεις όρους, ώστε να καταστεί αυτή η επιστροφή στην ανάπτυξη βιώσιμη.
«Η πρώτη προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Καραβίας, προσθέτοντας πως «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει να οριστικοποιηθούν παράλληλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, που με τη σειρά τους ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».
«Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα μόνιμης σταθεροποίησης προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και θα επιτρέψει στη χώρα να ξεκινήσει σταδιακά τη διαδρομή επιστροφής στις διεθνείς αγορές κατά το 2ο εξάμηνο του 2017. Η πρόσβαση στις αγορές είναι ένα από τα ορόσημα για την έξοδο από την κρίση», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
«Η δεύτερη προϋπόθεση της ανάπτυξης πρέπει να αποτυπώνεται στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής», σύμφωνα με τον κ. Καραβία.
Πιο συγκεκριμένα, «η μετατόπισή του σε μια πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι πλέον απαραίτητη αλλά και εφικτή αφού έχει συντελεστεί στο μέγιστο μέρος της η δημοσιονομική προσαρμογή», ενώ «συγχρόνως, η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τον επόμενο χρόνο πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα».
«Η τρίτη προϋπόθεση επιστροφής σε ανάπτυξη αφορά το τραπεζικό σύστημα», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, διευκρινίζοντας ότι «οι ελληνικές τράπεζες σηκώνουν το βάρος ενός δυσβάστακτου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληροδότησε η κρίση. Έχουμε δεσμευτεί έναντι των εποπτικών αρχών για συγκεκριμένους στόχους μείωσης αυτού του αποθέματος.
Οι τράπεζες έχουν τη βούληση, τα κεφάλαια και το ανθρώπινο δυναμικό για να πετύχουν τους στόχους, ξεκινώντας από το 2017 κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις συνολικά 40 που έχουν προβλεφθεί έως το τέλος του 2019.
Στη Eurobank, δεσμευόμαστε ότι θα πετύχουμε το στόχο αυτό. Μαγικές ή οριζόντιες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχουν.
Οφείλουμε να κινηθούμε με σαφή σχεδιασμό, εφαρμόζοντας μια σειρά από διαφορετικές λύσεις ανά περίπτωση.
Σε αυτές περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους, όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους».
«Η εκπλήρωση των τριών προϋποθέσεων θα επιτρέψει στη χώρα πέρα από την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017 να αντιμετωπίσει από πλεονεκτικότερη θέση τις προκλήσεις του 2018», σύμφωνα με τον ίδιο.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Καραβία:

«Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στα Growth Awards που αναλάβαμε από κοινού η Grant Thornton και η Eurobank και πριν από όλα να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που μας κάνουν να βρίσκονται απόψε σε αυτή την αίθουσα και να χαιρετίσουν την εκδήλωσή μας. Η παρουσία και των δύο αποτελεί, πιστεύω, την πιο απτή απόδειξη ότι, ύστερα από μια επταετία πρωτοφανούς κρίσης, σε βάθος και διάρκεια, έχει γίνει πια κοινό κτήμα η αντίληψη πως ο μόνος δρόμος εξόδου είναι ο δρόμος της ανάπτυξης. Και, επίσης, ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, ως αυτονόητη διάδοχος της υφεσιακής φάσης, αλλά μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια, που περιλαμβάνει την καθοριστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και κατεξοχήν των πιο δυναμικών, εξωστρεφών και καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι και το μήνυμα της κοινής πρωτοβουλίας της Eurobank και της Grant Thornton για τη θέσπιση των Growth Awards.
Για το 2017, με βάση τις επίσημες προβλέψεις η οικονομία θα αναπτυχθεί σε ποσοστό 2,7%. Εφόσον αυτό επαληθευτεί θα πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας. Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις για να έχει ρεαλιστική βάση ο στόχος της επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης;

Η πρώτη προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Όπως έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, η καθυστέρηση έχει μεγαλύτερο κόστος από το όφελος που επιδιώκουμε κάθε φορά παρατείνοντας τη διαβούλευση με τους εταίρους. Αντιθέτως, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει να οριστικοποιηθούν παράλληλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, που με τη σειρά τους ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σε ένα περιβάλλον τόσο ρευστό όσο αυτό που βιώνουμε στην εποχή μας, γεμάτο αβεβαιότητες και απρόβλεπτους κινδύνους σε παγκόσμια κλίμακα, έχει κρίσιμη σημασία να αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε ευκαιρία στο χρονικό παράθυρο που παρουσιάζεται. Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα μόνιμης σταθεροποίησης προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και θα επιτρέψει στη χώρα να ξεκινήσει σταδιακά τη διαδρομή επιστροφής στις διεθνείς αγορές κατά το 2ο εξάμηνο του 2017. Η πρόσβαση στις αγορές είναι ένα από τα ορόσημα για την έξοδο από την κρίση.

Ένα τέτοιο βήμα αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επάνοδο στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει το δυναμικό για να εκπλήξει θετικά τα επόμενα χρόνια. Η δεύτερη προϋπόθεση της ανάπτυξης πρέπει να αποτυπώνεται στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Η μετατόπισή του σε μια πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι πλέον απαραίτητη αλλά και εφικτή αφού έχει συντελεστεί στο μέγιστο μέρος της η δημοσιονομική προσαρμογή. Ο περιορισμός του φορολογικού βάρους, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, η πειστική διαβεβαίωση για τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου και η ραγδαία μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, μαζί με την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, αποτελούν εύλογα αιτήματα της επενδυτικής κοινότητας. Συγχρόνως, η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τον επόμενο χρόνο πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Εάν εκπληρωθούν τα παραπάνω, υπάρχουν κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα, τώρα που τα έχουμε τόσο ανάγκη. Διαφορετικά, η χώρα θα παραμείνει εκτός του ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Η τρίτη προϋπόθεση επιστροφής σε ανάπτυξη αφορά το τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες σηκώνουν το βάρος ενός δυσβάστακτου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληροδότησε η κρίση. Έχουμε δεσμευτεί έναντι των εποπτικών αρχών για συγκεκριμένους στόχους μείωσης αυτού του αποθέματος. Οι τράπεζες έχουν τη βούληση, τα κεφάλαια και το ανθρώπινο δυναμικό για να πετύχουν τους στόχους, ξεκινώντας από το 2017 κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις συνολικά 40 που έχουν προβλεφθεί έως το τέλος του 2019. Στη Eurobank, δεσμευόμαστε ότι θα πετύχουμε το στόχο αυτό. Μαγικές ή οριζόντιες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχουν. Οφείλουμε να κινηθούμε με σαφή σχεδιασμό, εφαρμόζοντας μια σειρά από διαφορετικές λύσεις ανά περίπτωση. Σε αυτές περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους, όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους.

Η εκπλήρωση των τριών προϋποθέσεων θα επιτρέψει στη χώρα πέρα από την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017 να αντιμετωπίσει από πλεονεκτικότερη θέση τις προκλήσεις του 2018. Υπενθυμίζω ότι με βάση τις επιδόσεις του 2017 θα διεξαχθούν το 2018 τα επόμενα τραπεζικά στρες τεστ, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σύμφωνα με τη συμφωνημένη στοχοθεσία και η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας θα καθορίσουν ευνοϊκότερες παραμέτρους για τα σενάρια των στρες τεστ, που είναι και ο κρίσιμος παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα. Την ίδια περίοδο, ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους εταίρους και δανειστές – επομένως θα κριθεί με πιο τρόπο θα διαχειριστεί η χώρα τις δανειακές της ανάγκες από το 2ο εξάμηνο του 2018 και μετά.
Πεποίθησή μου είναι ότι υπό τις προϋποθέσεις που περιέγραψα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 2018 με επιτυχία. Με αυτή την έννοια, το 2017 είναι η χρονιά που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις. Συμπίπτει, επίσης, με μια ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία για την Ευρώπη που ξεκινά ήδη από φέτος με το δημοψήφισμα στην Ιταλία, την Κυριακή, και περιλαμβάνει τις εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μέσα στον επόμενο χρόνο. Η συγκυρία είναι πολιτικά περιοριστική, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, εκτός από το να συνυπολογίσουμε τα πραγματικά δεδομένα για τον καθορισμό των δικών μας θέσεων, των δικών μας πρωτοβουλιών και προτεραιοτήτων.
Αναφέρθηκα στην ανάγκη ύπαρξης επενδυτικών κεφαλαίων, κυρίως από το εξωτερικό, που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη.

Ωστόσο, απαραίτητη είναι και η ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η Eurobank σήμερα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει κανείς που να έρθει στη Eurobank με ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με προοπτικές επιτυχίας, και να μην βρούμε λύση για να το χρηματοδοτήσουμε. Η έλλειψη υγιούς ζήτησης για δάνεια είναι σήμερα μεγαλύτερο πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία από την στενότητα ρευστότητας στις τράπεζες.
Ωστόσο, το κλίμα σε αυτή την αίθουσα απόψε και ύπαρξη μιας μαγιάς ανθρώπων και επιχειρήσεων που μπορούν να σταθούν και να κερδίσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, όπως αυτοί που βραβεύονται σήμερα, αλλά και όλοι όσοι ήταν υποψήφιοι στο διαγωνισμό, με κάνουν πιο αισιόδοξο παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια ότι η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή και, γιατί όχι, ορατή, αρκεί να κινηθούμε με αποφασιστικότητα και ταχύτητα προς τη σωστή κατεύθυνση».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης