Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Το ιταλικό δημοψήφισμα σε ένα πίνακα – Τα σενάρια αν κερδίσει το «όχι»

Nomura: Το ιταλικό δημοψήφισμα σε ένα πίνακα – Τα σενάρια αν κερδίσει το «όχι»
Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στο «όχι»
Το «μετά» του ιταλικού δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου παρουσιάζει σε σχεδιάγραμμα της ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση το περίπλοκο ενδεχόμενο επικράτησης του «όχι».
Το δημοψήφισμα που προκάλεσε ο Matteo Renzi ο ιταλ΄΄ος πρωθυπουργός θα έχει ως ερώτημα τη μεταρρύθμιση ή μη του Ιταλικού Συντάγματος, ένα πολύ σημαντικό θέμα εδώ και 10ετίες για τους Ιταλούς.
Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στο «όχι», ωστόσο οι περισσότεροι επιφυλάσσονται για το αποτέλεσμα, μετά και τις ανατροπές στο βρετανικό δημοψήφισμα και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει προαναγγείλει πως ίσως παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα, κάτι που θα σημάνει έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας στην ήδη δοκιμαζόμενη από την (οικονομική και τραπεζική) κρίση ιταλική οικονομία.
Όπως τονίζει η Nomura, αν επικρατήσει το «ναι» την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου τότε φυσικά ο κ.Renzi θα παραμείνει πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που έχει υποσχεθεί.
Βέβαια, ο απώτερος σκοπός είναι η διατήρηση πλειοψηφίας από το Δημοκρατικό Κόμμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, κάτι που απειλείται από τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά (στις δημοσκοπήσεις) του κινήματος «Πέντε Αστέρων».
Ωστόσο, αν επικρατήσει το «όχι», τα πράγματα περιπλέκονται…
Αν τελικά ο κ.Renzi δεν παραιτηθεί, τότε θα μετατραπεί σε «υπηρεσιακό» πρωθυπουργό, καθώς αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο τότε ίσως προχωρήσει για πολιτικούς λόγους και σε πρόωρες εκλογές.
Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή του νόμου και να παραμένει πρωθυπουργός μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2018.
Τέλος, δεν μπορεί να παραλειφθεί και το ενδεχόμενο ο Ιταλός πρωθυπουργός να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να μην προκαλέσει πρόωρες εκλογές, κάτι που όμως θα «τσαλακώσει» κατά πολύ την εικόνα του.
Αν όμως ο κ.Renzi παραιτηθεί, τότε θα φέρει μαζί του και την πολιτική αβεβαιότητα στη γειτονική μας χώρα.
Εξηγώντας, η Nomura εκτιμά πως υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:
- Ο κ.Renzi να καλέσει αμέσως εκλογές, οπότε και δε θα προλάβει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, άρα μάλλον θα χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

- Να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα προκαλέσει εκλογές μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

- Να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα περιμένει τις προγραμματισμένες εκλογές του 2018, αλλάζοντας ίσως και τον εκλογικό νόμο.

Το σχεδιάγραμμα της Nomura



(Πρώτη Ενημέρωση: 00:12, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης