Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΜΝΙ: Αβέβαιη η συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - Δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα

ΜΝΙ: Αβέβαιη η συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - Δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα
Εφόσον το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, τότε η Κομισιόν θα αναγκαστεί να συντάξει εκ νέου έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης παραμένει αβέβαιη για την Κομισιόν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI, το οποίο επικαλείται σχετικό έγγραφο.
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια για τη συμμετοχή του ΔΝΤ περιλαμβάνουν βοήθεια προς την Ελλάδα για 2 ή για 4 χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Όπως αναφέρεται, υπάρχει μια ομάδα αξιωματούχων εντός του ΔΝΤ που ακόμα επιθυμεί την έξοδο του ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα ή την υιοθέτηση πιο αυστηρών όρων.
Εφόσον αυτή η ομάδα υπερισχύσει και το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, τότε η Κομισιόν θα αναγκαστεί να συντάξει εκ νέου έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με βάση άλλα δεδομένα, σύμφωνα με το έγγραφο, όπως μεταδίδει το MNI.
Η Κομισιόν θα μπορούσε να αποδεχτεί χαμηλότερα πλεονάσματα, κοντά στο 2% μετά το 2018, ενώ - σύμφωνα με το έγγραφο - υπάρχει έντονη ανησυχία για πιθανή ανάγκη μέτρων το 2018, προεκλογική χρονιά.
Τέλος, το MNI τονίζει ότι, με βάση πηγές, το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα δεν έχει αποκλειστεί, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα ειλημμένη απόφαση.
Η πληροφορία επιβεβαιώνει πλήρως το BankingNews.gr, που έκανε λόγο για έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής στις 19 ή 23 Δεκεμβρίου.

Χωρίς τη Lagarde θα συνεδριάσει το Eurogroup - Ενδείξεις ότι μετατίθεται η απόφαση για το χρέος

Απούσης της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες.
Σε αυτή την περίπτωση και δεδομένου ότι, όπως έχει διαμηνύσει η Ευρώπη, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης χρειάζεται η συμφωνία όλων των πλευρών, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν θα επιτευχθεί στην συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα ξεχωριστό Eurogroup στα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε και θα μπορέσει να τεθεί επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σχετικά με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέος, ότι μπορεί να διαμορφωθεί μόνο όταν «η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement) θα έχει ολοκληρωθεί διότι σε αυτή θα πρέπει να ενσωματωθούν μια σειρά από προβλέψεις, όπως αυτές για τα μακροοικονομικά στοιχεία και την ανάπτυξη».
Όσον αφορά στο ΔΝΤ, ο ίδιος είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων των πλευρών -συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ. «Είναι καθαρή λογική» είπε χαρακτηριστικά.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, το ΔΝΤ και το χρέος

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα (30/11/2016) ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια ανοιχτά θέματα επεσήμανε πως τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σημαντική πρόοδος, ενώ «η ατμόσφαιρα είναι πολύ συνεργάσιμη».
«Είμαι πεπεισμένος ότι εάν όλοι είναι πρόθυμοι θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία εντός του 2016» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για την εργασιακή μεταρρύθμιση, επεσήμανε ότι είναι το μόνο θέμα που -όπως φαίνεται- δεν θα επιλυθεί σε τεχνικό επίπεδο αλλά σε πολιτικό.
Αναφερόμενος στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέος, ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι μπορεί να διαμορφωθεί μόνο όταν «η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement) θα έχει ολοκληρωθεί διότι σε αυτή θα πρέπει να ενσωματωθούν μια σειρά από προβλέψεις, όπως αυτές για τα μακροοικονομικά στοιχεία και την ανάπτυξη».
Όσον αφορά στο ΔΝΤ, ο ίδιος είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων των πλευρών -συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ. «Είναι καθαρή λογική» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος σχετικά με το στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθεί στη βάση της συμφωνίας.
«Είπαμε ότι πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμο διάστημα, άρα όχι ένα με δύο χρόνια, διότι αυτό είναι βραχυπρόθεσμο διάστημα και όχι 20 -30 χρόνια διότι αυτό είναι μακροπρόθεσμο - θα δούμε» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde δεν θα συμμετέχει στο Eurogroup της Δευτέρας (5/12/2016).

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Είμαστε βέβαιοι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Την ισχυρή πεποίθηση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
«Είμαστε βέβαιοι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο προγραμματισμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να «μαντέψει» την έκβαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
«Δε θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της συνάντησης», σημείωσε συγκεκριμένα, παραδεχόμενη απλώς ότι η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης