Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi σε El Pais: Ο λαϊκισμός έχει αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Draghi σε El Pais: Ο λαϊκισμός έχει αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός το 2018 - 2019 θα πλησιάσει στον στόχο της ΕΚΤ για 2%
Η εξάπλωση του λαϊκισμού απειλεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και τις προσπάθειες να δοθούν κοινές απαντήσεις για τη μετανάστευση, την ασφάλεια κι άλλες κοινές ανησυχίες, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο επικεφαλής της EKT, Mario Draghi.
Σε μια από τις πιο ισχυρές δηλώσεις του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ο Draghi επεσήμανε ότι η βασική ανησυχία των πολιτών της ΕΕ ήταν «η μετανάστευση, τα μέτρα κατά της τρομοκρατίες, η άμυνα αλλά και η προστασία των συνόρων».
«Όλα αυτά είναι υπερεθνικά θέματα που απαιτούν μια κοινή απάντηση.
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι η κατάλληλη απάντηση, αλλά τελευταία έχει γίνει πιο αδύναμη, εν μέρει λόγω των λαϊκιστικών κινημάτων» πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Draghi δεν κατονόμασε συγκεκριμένα κόμματα.
Ωστόσο, μια σειρά από εξελίξεις έχουν κλονίσει το πολιτικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού UKIP -που συνέβαλε στο Brexit- και του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, που επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ.

Οι συνομιλίες για το Brexit

Εν τω μεταξύ, ο Draghi προειδοποίησε ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να επιμηκύνει τις συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Η λήψη αποφάσεων θα είναι πιο δύσκολη για τους επενδυτές αλλά και άλλους οικονομικούς παράγοντες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Βέβαια, ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος για το Ηνωμένο Βασίλειο απ' ό,τι στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, αλλά σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια μεγάλη οικονομία, γι' αυτό και θα υπάρχουν επιπτώσεις και εδώ (σσ. στην ΕΕ)».
Ωστόσο, ο Draghi αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τις επικείμενες εκλογές αλλά και το ιταλικό δημοψήφισμα, επαναλαμβάνοντας τη γραμμή της ΕΚΤ σχετικά με τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στη νομισματική ένωση.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχουμε ένα στόχο, που είναι η σταθερότητα των τιμών και έχουμε τα μέσα για να επιτευχθεί αυτό.
Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε καλύτερα στην εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα;
Μέσα από την εκπλήρωση της εντολής» είπε ο ίδιος.
Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, παρέχοντας πρωτοφανή ώθηση για αρκετά χρόνια.
Ωστόσο, τον επόμενο μήνα θα αποφασίσει εάν θα επεκτείνει τις αγορές assets μετά τον επόμενο Μάρτιο με στόχο την επίτευξη ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.
«Θα ήθελα να πω ότι, παρά τη μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια, έχουμε παραμείνει σταθεροί και προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε ένα επίπεδο συμβατό με τον στόχο μας, σε ένα ποσοστό κοντά στο 2% μεταξύ του 2018-2019» επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης