Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας από Κούβα: Έχουμε κι εμείς στην Ευρώπη τους δικούς μας δυνάστες

Τσίπρας από Κούβα: Έχουμε κι εμείς στην Ευρώπη τους δικούς μας δυνάστες
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα συνέκρινε τους αγώνες του Κουβανικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία με αυτούς των Ελλήνων
Από την ιστορική Πλατεία της Επανάστασης ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κουβανικό λαό τον χαρακτήρισε «γενναίο» και εκφωνώντας τον επικήδειο για τον εκλιπόντα Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, σημείωσε ότι ήταν εκείνος που «μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας, αφήνοντας πίσω του πολύτιμη κληρονομιά».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα συνέκρινε τους αγώνες του Κουβανικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία με αυτούς των Ελλήνων.
«Όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, patria o muerte (πατρίδα ή θάνατος), το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε και σε ένα παραλληλισμό των προσπαθειών που καταβάλουν οι έλληνες για να βγουν από την οικονομική επιτήρηση και εποπτεία -κάνοντας λόγω για «δυνάστες»- με τους αγώνες του Κουβανικού λαού και το πολυετές εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη χώρα.
«Η Κούβα του Φιντέλ, μας έμαθε ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα, μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία» είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει με νόημα πως «μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες».
«Φωτογραφίζοντας» τους δανειστές και τα μνημόνια ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα στις νίκες και στις ήττες μας στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας».
Καταλήγοντας στον επικήδειο λόγο του για τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους» και την «δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στην αρχή της ομιλίας του όσο και στο τέλος απευθύνθηκε στο πλήθος που συμμετείχε στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον εκλιπόντα ηγέτη μιλώντας στα κουβανέζικα.
«Hermanos y hermanas (αδερφοί και αδερφές) ήταν ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού πριν ξεκινήσει την εκφώνηση του επικήδειου ενώ έκλισε την ομιλία του με το κουβανικό σύνθημα «Hasta la victoria siempre!» (Πάντα μέχρι τη νίκη).

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης