Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Βρισκόμαστε πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων – Υγιής η αμερικανική οικονομία

Powell (Fed): Βρισκόμαστε πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων – Υγιής η αμερικανική οικονομία
«Η αμερικάνικη οικονομία είναι κοντά στο στόχο της πλήρους απασχόλησης και της αύξησης του πληθωρισμού στο 2%»
Τα σημερινά στοιχεία για τις επιδόσεις του αμερικανικού ΑΕΠ το γ' 3μηνο 2016 φέρνουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων, εκτιμά ο Jerome Powell, μέλος της νομισματικής της επιτροπής (FOMC).
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ για το γ' 3μηνο του 2016 διαμορφώθηκε στο 3,2%, έναντι 3% των προβλέψεων και 2,9% το β' 3μηνο.
Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός (αύξηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) για το γ' 3μηνο ήταν μικρότερος των αρχικών εκτιμήσεων (1,5%), στο 1,4%.
Να σημειωθεί πως η αντίστοιχη επίδοση ένα τρίμηνο νωρίτερα ήταν 1,5%, όταν ο στόχος της Federal Reserve για τον πληθωρισμό παραμένει 2%.
Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα) ανήλθε στο 1,7%, σταθερός από το β' 3μηνο και επαληθεύοντας τις προβλέψεις.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία για το γ' 3μηνο του τρέχοντος έτους, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,8%, όταν η αρχική εκτίμηση ήταν 2,3% και η επίδοση το ακριβώς προηγούμενα τρίμηνο ήταν 2,1%.
«Τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν μια οικονομία που αναπτύσσεται με υγιή ρυθμό, με σταθερά κέρδη στις θέσεις εργασίας και με τον πληθωρισμό να κινείται σταδιακά προς το 2%», δήλωσε ο κ.Powell, σχολιάζοντας πως αν οι Κεντρικές Τράπεζες κινηθούν αργά στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα αναγκαστούν αργότερα να αυξήσουν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό τα επιτόκια.
«Η αμερικάνικη οικονομία είναι κοντά στο στόχο της πλήρους απασχόλησης και της αύξησης του πληθωρισμού στο 2%», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης