Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στροφή 180 μοιρών από τους τραπεζίτες – Με ανάπτυξη 2017 - 2018 το adverse scenario των stress tests δεν θα φέρει νέες ΑΜΚ

Στροφή 180 μοιρών από τους τραπεζίτες – Με ανάπτυξη  2017 - 2018 το adverse scenario των stress tests δεν θα φέρει νέες ΑΜΚ
Με ανάπτυξη στο ΑΕΠ η αξία των collaterals των τραπεζών – που ήταν παραδοσιακά η στρατηγική τους αδυναμία – θα είναι πιο βελτιωμένη
Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιούν στις εκτιμήσεις τους οι έλληνες τραπεζίτες όσον αφορά τα stress tests που θα διεξάγει η ΕΚΤ και ο SSM το 2018.
Η βασική ανησυχία των τραπεζιτών ήταν ότι το 2018 στα stress tests στο adverse scenario στο δυσμενές σενάριο οι παραδοχές που θα λαμβάνονταν θα ήταν τόσο σκληρές που οι τράπεζες θα οδηγούνταν εκ των πραγμάτων σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Θυμίζουμε ότι στα stress tests λαμβάνονται υπόψη το base scenario το βασικό σενάριο και το δυσμενές σενάριο το adverse scenario το οποίο τα τελευταία χρόνια επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις.
Για την ιστορία τονίζεται ότι μεταξύ 2013 και 2015 το adverse scenario των stress tests της ΕΚΤ ήταν η αιτία για να προκύψουν περίπου 40 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες.
Όπως τονίζουν δύο κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες «παίρνουμε υπόψη τρεις βασικές παραδοχές που δεν είναι ακραίες
1)ότι και το 2017 και το 2018 η ελληνική οικονομία θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
2)ότι τα NPEs θα αρχίσουν να μειώνονται από το δεύτερο 6μηνο του 2017 με τα NPLs να μειώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα.
3)Δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα στην ρευστότητα των τραπεζών και ειδικά στο σκέλος των καταθέσεων.
Με βάση αυτές τις 3 λογικές και όχι ακραίες παραδοχές, οι τράπεζες το 2017 θα πετύχουν περίπου 600 εκατ κέρδη, θα εμφανίσουν καλές επιδόσεις στο bottom line όπως η Eurobank το 2016.
Σε ένα τέτοιο σενάριο λοιπόν όπου η ανάπτυξη στην οικονομία θα καταγράφεται για δεύτερο έτος και τα NPEs έχουν αρχίσει να μειώνονται όταν θα έρθει η ώρα των stress tests η ΕΚΤ στο δυσμενές σενάριο θα υιοθετήσει παραδοχές εμφανώς καλύτερες για τους εξής λόγους
Α)Με ανάπτυξη στο ΑΕΠ η αξία των collaterals των τραπεζών – που ήταν παραδοσιακά η στρατηγική τους αδυναμία – θα είναι πιο βελτιωμένη
Β)Οι κύριες παραδοχές, ανάπτυξη, ανεργία κ.α. θα είναι σε καλύτερη μοίρα.
Στο παρελθόν στο δυσμενές σενάριο είχε παραδοχές του τύπου μείωση των τιμών των ακινήτων 30% και μείωση ΑΕΠ δηλαδή ύφεση πάνω από 5,5% ή 7%.
Εάν όλα αυτά συμβούν, που δεν είναι απίστευτο να συμβούν, θα μπορούσαμε να πούμε πρόωρα ότι το 2018 ίσως οι ελληνικές τράπεζες να μην χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση».

Η άποψη του bankingnews

Η προσέγγιση των τραπεζιτών προφανώς είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Ωστόσο όντως η ανάπτυξη 2017 – 2018, η αξία των collaterals όπως θα αποτιμηθούν στο δυσμενές σενάριο των stress tests και η πορεία αξιοποίησης – μείωσης των NPEs των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων θα είναι καθοριστικής σημασίας για τα stress tests.
Όμως το μεγάλο πρόβλημα ονομάζεται όγκος NPEs στα 116 δισεκ. συνολικά στο σύστημα και ο παράγοντας αυτός μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά…σε συνδυασμό με πολιτικές εξελίξεις και 4ο μνημόνιο να χρησιμοποιήσουν τις τράπεζες πάλι ως εξιλαστήριο θύμα άσκησης πίεσης και να τους φορτώσουν….κεφαλαιακές ανάγκες.
Συν τοις άλλοις δεν πρέπει ουδείς να λησμονεί ότι από τα 29 δισεκ. tangible book των τραπεζών τα 19,6 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης