Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιστολή ΤΑΙΠΕΔ σε Socar για παράταση της εγγυητικής έως 23/12 - Το ΥΠΕΝ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις

Επιστολή ΤΑΙΠΕΔ σε Socar για παράταση της εγγυητικής έως 23/12 - Το ΥΠΕΝ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις
Σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας
Την παράταση έως τις 23 Δεκεμβρίου της εγγυητικής επιστολής της Socar για την ομαλή εκτέλεση της συμφωνίας εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, ζητεί το ΤΑΙΠΕΔ με επιστολή του προς την αζέρικη εταιρία.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσης με την Socar, με στόχο να ολοκληρωθεί η υπόθεση εντός του επομένου 48ώρου δηλαδή έως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου οπότε και λήγει η υφιστάμενη εγγυητική επιστολή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Socar, συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αφού στο σχέδιο συμφωνίας που παραδόθηκε από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει σαφής αναφορά σε ταχεία ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά το πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο επιδιώκουν να κλείσει η συμφωνία εντός των επόμενων 48 ωρών.
Σε ότι αφορά την επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς τη Socar , κυβέρνητικές πηγές σχολίαζαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ όφειλε να ζητήσει την παράταση της εγγυητικής επιστολής προκειμένου να μην υπάρξει κενό.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι βρίσκεται πάντα και το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού σε περίπτωση που η Socar επιμείνει σε απαιτήσεις που θα σήμαιναν αλλαγή των όρων του διαγωνισμού.
Άλλωστε φαίνεται ότι το ενδιαφέρον της βελγικής Fluxys για τον ΔΕΣΦΑ παραμένει ισχυρό.

Νωρίτερα το World Energy News έγραφε:

Έως τις 23/12 είναι πιθανόν να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες ουσιαστικά βρίσκονται ενα βήμα πριν από το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας.
Με στόχο να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και με δεδομένο ότι στο σχέδιο συμφωνίας που παραδόθηκε από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει σαφής αναφορά σε ταχεία ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου λήγει η εγγυητική επιστολή που έχουν καταθέσει οι Αζέροι στο ΤΑΙΠΕΔ.
Μάλιστα πηγές σημειώνουν ότι οι οι πυκνές διαπραγματεύσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες θα οδηγήσουν σε κλείσιμο μιας υπόθεσης που εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.
Όπως φαίνεται η συμφωνία θα προβλέπει σταδιακή καταβολή του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Socar για το 66% του ΔΕΣΦΑ, με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και μια σειρά ανταλλακτικές ωφέλειες.
Μεταξύ των ωφελειών αυτών εκτιμάται ότι θα είναι και η αυξημένη μερισματική απόδοση.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης