Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκίνησε η κρίσιμη ανταλλαγή ομολόγων έως 4,3 δισ. ευρώ με μετοχές της Monte dei Paschi

Ξεκίνησε η κρίσιμη ανταλλαγή ομολόγων έως 4,3 δισ. ευρώ με μετοχές της Monte dei Paschi
Η προσφορά ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές Monte dei Paschi θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, ενώ η AMK έως τα 5 δισ. ευρώ ενδέχεται να ξεκινήσει στις 7 ή 8/12
Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 η δημόσια προσφορά εθελοντικής μετατροπής ομολογιών αξίας (έως) 4,3 δισ. ευρώ της βαθύτατα προβληματικής - τρίτης μεγαλύτερης - ιταλικής τραπέζης Monte dei Paschi di Siena σε μετοχές της, μια διαδικασία που αποτελεί το πρώτο βήμα ενός φιλόδοξου προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να έχει ολοκληρώσει πριν την εκπνοή του 2016.
Κατά τη διάρκεια του θέρους του 2017, η τράπεζα ανέλαβε την υποχρέωση να πωλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 28 δισ. ευρώ και να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ για να καλύψει ζημίες που θα προκύψουν από την πώληση των δανείων της σε αξίες χαμηλότερες από αυτές που εμφανίζονται στα βιβλία της.
Η προσφορά μετατροπής (μη μετατρέψιμων) ομολόγων της σε μετοχές, θα επιτρέψει στην Monte dei Paschi να μειώσει τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να συγκεντρώσει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Τα περισσότερα μη εξασφαλισμένα ομόλογα (junior bonds) της τραπέζης που θα προσφερθούν - ανήκουν σε θεσμικούς επενδυτές, αλλά και σε πελάτες λιανικής - θα μετατραπούν στην ονομαστική αξία τους σε μετοχές.
Ένας από τους θεσμικούς επενδυτές ομολόγων της Monte dei Paschi είναι η μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία Assicurazioni Generali SpA, στην οποία ανήκουν 500 εκατ. ευρώ μη εξασφαλισμένων ομολόγων της ιταλικής τραπέζης, εκ των οποίων τα 420 εκατ. ευρώ είναι μετατρέψιμα σε μετοχές της τελευταίας.
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε ήδη τη σχετική ανταλλαγή των ομολόγων και εξουσιοδότησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Philippe Donnet, να ενεργήσει αρμοδίως.
Παρά την έναρξη υλοποίησης του φιλόδοξου σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi, οι επενδυτές ανησυχούν για τη βιωσιμότητά του, καθώς βασίζεται στη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων που αντιστοιχούν σε περισσότερες από οκτώ φορές την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της.
Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση, ότι η μετοχή της ιταλικής τραπέζης υποχώρησε σήμερα έως 7%.
Η προσφορά ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές Monte dei Paschi θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, ενώ η αύξηση στο μετοχικό της κεφάλαιο για την υπολειπόμενη αξία ανακεφαλαιοποίησης έως τα 5 δισ. ευρώ ενδέχεται να ξεκινήσει στις 7 ή στις 8 Δεκεμβρίου 2016, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Monte dei Paschi, Marco Morelli.
Την επιστροφή της προβληματικής τραπέζης στην ομαλότητα ενδέχεται να διαταράξει ενδεχόμενη απόρριψη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προτείνονται προς έγκριση στο κρίσιμο ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής 4/12, κάτι που προβλέπεται ότι θα οδηγούσε την Ιταλία σε μια νέα πολιτική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης