Τελευταία Νέα
Διεθνή

RBC Capital Markets: Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, το πετρέλαιο θα φτάσει στα 40 δολάρια

RBC Capital Markets: Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, το πετρέλαιο θα φτάσει στα 40 δολάρια
 Νωρίτερα σήμερα η ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ ακυρώθηκε 
Το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας για «πάγωμα» ή μείωση της παραγωγής στη συνεδρίαση (30/11) του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών) θα οδηγήσει το πετρελαίου πίσω στα 40 δολάρια ανά βαρέλι, εκτιμά η RBC Capital Markets.
Αφού επισήμανε τη σημαντικότητα της συνεδρίασης για την αγορά ενέργειας, η αναλυτής της τράπεζας, Helima Croft, τόνισε πως σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή επιτευχθεί συμφωνία, ο «μαύρος χρυσός» θα εξασφαλίσει τα 50 δολάρια.
Επίσης, μιλώντας στο CNBC, έκανε λόγο για ρεαλιστικότατα από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, η οποία πλέον δε στοχεύει τιμές στα 70 και 80 δολάρια.
Να σημειώσουμε πως νωρίτερα σήμερα η ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ οδηγήθηκε σε ακύρωση, καθώς η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δεν επιθυμούσε εν τέλει να παρευρεθεί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μία τέτοια κίνηση φέρνει σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση τα σχέδια Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας να συντονίσουν τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να βοηθήσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού να ανακάμψουν.
Πλέον, η προσοχή του ΟΠΕΚ στρέφεται στη συνάντηση της Τετάρτης όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμφωνία παγώματος παραγωγής, με τα μέχρι στιγμής μηνύματα να είναι διφορούμενα.
Κυριότερα «αγκάθια» της συμφωνία αποτελούν μέχρι στιγμής οι χώρες του Ιράν και του Ιράκ, οι οποίες επιθυμούν να εξαιρεθούν από τη μείωση παραγωγής, καθεμία για τους δικούς της λόγους.
Ορισμένες χώρες του Οργανισμού έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Ρωσία, η οποία δεν αποτελεί μέλος του Οργανισμού, προκειμένου να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς, ωστόσο και η πλευρά της Μόσχας τόνισε ότι επιθυμεί μονάχα πάγωμα της παραγωγής της και όχι οποιαδήποτε μείωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης