Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Φόβοι για κατάρρευση ιταλικών τραπεζών εάν χάσει ο Renzi στο δημοψήφισμα

Financial Times: Φόβοι για κατάρρευση ιταλικών τραπεζών εάν χάσει ο Renzi στο δημοψήφισμα
Μέχρι και οκτώ προβληματικές τράπεζες θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση, σε περίπτωση που επικρατήσει το Όχι στην πρόταση Renzi για τη συνταγματική αναθεώρηση
Εντείνεται η ανησυχία για την τύχη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, μέχρι και οκτώ προβληματικές τράπεζες θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση, σε περίπτωση που επικρατήσει το Όχι στην πρόταση του πρωθυπουργού Matteo Renzi για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Τραπεζίτες και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη παραίτηση Renzi θα προκαλέσει αναταραχή στην αγορά και θα αποτρέψει τους επενδυτές από τον να συμμετάσχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις των προβληματικών ιταλικών τραπεζών. 
Πρόκειται για τις Monte dei Paschi di Siena,Popolare di Vicenza, Veneto Banca and Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara.
O Renzi έχει δηλώσεις ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει στηρίξει τη λύση μέσω της αγοράς για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, ύψους 4 τρισ. ευρώ, ώστε να αποφύγει μια λύση «εκκαθάρισης» των ιταλικών τραπεζών με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ που θα κόστιζε σε ψήφους.
Ο νέος μηχανισμός, που αναδιαρθρώνει και αν χρειάζεται, εκκαθαρίζει τις τράπεζες επιβάλλοντας ζημιές τόσο στους μετόχους, όσο και στους κατόχους χρέους, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος στην Ιταλία όπου εκατομμύρια επενδυτές έχουν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα.
Οικονομολόγοι και πολιτικοί ανά την Ευρώπη και πέρα από αυτή, παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις,  καθώς ανησυχούν ότι μια μαζική «αποτυχία» ιταλικών τραπεζών θα πυροδοτήσει πανικό σε όλο το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» και παραίτησης Ρέντζι οι τραπεζίτες φοβούνται παρατεταμένη αβεβαιότητα κατά τον σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει πάνω από το 50% της αξίας τους το 2016 λόγω της ανησυχίας για τα κόκκινα δάνεια.
Οι ιταλικές τράπεζες διαθετουν 360 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων, έναντι 225 δισ. ευρώ κεφαλαίου στα βιβλία τους μετά τις διαδοχικές αποτυχίες ρυθμιστών και κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το υπερμεγέθες χρηματοπιστωτικό σύστημα του οποίου η κερδοφορία αδυνάτησε από την στάσιμη οικονομία και παροξύνθηκε από απατηλές χρηματοδοτήσεις σε διάφορους οργανισμούς.
Αλλά η λύση από την αγορά, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της JPMorgan να ανακεφαλαιοποιήσει την Monte dei Paschi di Siena και τις προσπάθειες ενός χρηματοδοτούμενου από την κυβέρνηση ιδιωτικού fund του Atlante, δείχνει έωλη μπροστά στην αναμενόμενη αναταραχή σε περίπτωση νίκης του «όχι», λένε αξιωματούχοι και τραπεζίτες στους Financial Times. 
Ο Lorenzo Codogno, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας και ιδρυτής του LC Macro Advisors υποστηρίζει ότι η «μεγαλύτερη ανησυχία» μετά το δημοψήφισμα είναι οι συνέπειες στον «τραπεζικό τομέα και οι παρενέργειες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
«Οι αυξήσεις κεφαλαίου των ιταλικών τραπεζών που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το δημοψήφισμα ίσως γίνουν ακόμα δυσκολότερες απ’ όσο σήμερα αναμένεται σε περίπτωση νίκης του ‘όχι’», εξηγεί. 
Υψηλόβαθμοι τραπεζίτες και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το χειρότερο σενάριο είναι μια αποτυχία στην πολύπλοκη ανακεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ της Monte Paschi. 
Σε αυτό το σενάριο, αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι τραπεζίτες πιστεύουν ότι και οι οκτώ τράπεζες θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση.
Φοβούνται ότι η μετάδοση από τις μικρές τράπεζες θα θέσει σε κίνδυνο την αύξηση κεφαλαίου 13 δισ. ευρώ της Unicredit, της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας βάση ενεργητικού και τον μόνο παγκόσμια σημαντικό όμιλο, που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2017.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης