Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Καλεί το ΔΝΤ να αποφασίσει αν θα είναι στο ελληνικό πρόγραμμα ο Δ. Παπαδημητρίου

Bloomberg: Καλεί το ΔΝΤ να αποφασίσει αν θα είναι στο ελληνικό πρόγραμμα ο  Δ. Παπαδημητρίου
"Καμία συμφωνία δεν αρέσει σε όλους" και η "ανάπτυξη δεν θα πρέπει να δημιουργεί ανισότητα" είπε ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου
Η ώρα έχει φτάσει για να αποφασίσει το ΔΝΤ τι θα κάνει με την Ελλάδα υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, όπως γράφει Bloomberg.
Το μονοπάτι προς την ανάκαμψη περνάει από την αξιολόγηση, την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, που έριξε το μπαλάκι στο ΔΝΤ για να αποφασίσει αν θα συμβεί η ανάκαμψη της Ελλάδας ή, όχι.
"Το ΔΝΤ έχει αλλάξει γνώμη πολλές φορές και είναι δύσκολο να ξέρουμε αν θέλει ή, δεν θέλει να είναι στο ελληνικό πρόγραμα" πρόσθεσε ο Παπαδημητρίου, που εκτιμά ότι τόσο το ταμείο, όσο και η ελληνική πλευρά επιθυμούν να είναι παρόν.
Οι ελληνικές αγορές ξεπέρασαν τις προσδοκίες αυτή την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.
Για να συνεχίσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως θέλουν η Γερμανία και η Ολλανδία,  η ελάφρυνση του χρέους είναι ένας θεμελιώδης όρος, γιατί το ταμείο θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο, καθώς η οικονομία της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2008.
Οι αξιωματούχοι των θεσμών έφυγαν από την Ελλάδα την Τρίτη 22/11, χωρίς να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπαινίχθηκε ότι το ΔΝΤ βάζει εμπόδια.
Το ΔΝΤ θέλει περαιτέρω φιλελευθεροποίηση, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί να αποκαταστήσει για παράδειγμα τις συλλογικές συμβάσεις.
"Σε τελική ανάλυση αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη" ανέφερε για τις εμμονές του ΔΝΤ ο Παπαδημητρίου και το κατηγόρησε ότι "όλες οι προβλέψεις του είναι λανθασμένες και πολύ μάλιστα, αλλά αν ακολουθεί αυτή την τακτική για τόσες χώρες, είναι δύσκολο να την αλλάξει".
Ο Jeroen Dijsselbloem είπε την Πέμπτη 24/11 στο Bloomberg ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις των δύο πλευρών, αλλά χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.
"Το Eurogroup θα πάρει πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αν χρειαστεί, όταν τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα το 2018" πρόσθεσε ο ίδιος.
"Στο τέλος υπάρχει πάντα συμφωνία" ανέφερε από την πλευρά του ο Παπαδημητρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι "δεν είναι μία συμφωνία που αρέσει σε όλους, αλλά είναι μία συμφωνία με την οποία όλοι μπορούν να ζήσουν, δεδομένων των ιδιαίτερων αναγκών".
Ο Παπαδημητρίου είχε προβλέψει την ευρωπαϊκή κρίση από το 1992 και ο Stephen Kinsella του βγάζει το καπέλο λέγοντας ότι "είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας.
Συνεχίζοντας το εγκώμιο του Παπαδημητρίου, αναφέρει ότι "είναι αυτός που μπορεί να κάνει τα πράγματα να δουλέψουν και να βάλει μία ομάδα έξυπνων ανθρώπων να συνεργαστούν και του πιστώνουμε ότι μας έδωσε πολλές ιδέες που δεν θα είχαμε αλλιώς".
Ο Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του ανέθεσε να κάνει έναν στρατηγικό χάρτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
"Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να αυξάνει την ανισότητα, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα φιλικό στην επιχειρηματικότητα περιβάλλον".
Κάτι που ο Παπαδημητρίου πιστεύει ότι κάνει η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη φήμη που τη συνοδεύει για το αντίθετο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης