Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας θέλει ιδιαίτερη φροντίδα - Στα 18 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες

FT: Το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας θέλει ιδιαίτερη φροντίδα - Στα 18 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες
«Η Ιταλία και η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποτρέψουν ένα συστημικό σοκ»
Κατά των χειρισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας τάσσονται οι Financial Times, σχολιάζοντας πως «χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα».
«Οι κανονισμοί της Ε.Ε. πρέπει να προστατεύουν από μία κρίση, όχι να την ενθαρρύνουν», αναφέρει η βρετανική χαρακτηριστικά εφημερίδα.
Το δημοσίευμα τονίζει πως σαν «επιζώντας» από διαδοχικές κρίσης, η Ε.Ε. θα έπρεπε να είναι σοφότερη, κάτι που θα αποδεχθεί σύντομα στην περίπτωση των ιταλικών τραπεζών:
«Η Ιταλία και η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποτρέψουν ένα συστημικό σοκ.
Ως πρώτο βήμα, η Ε.Ε. δεν πρέπει να επιμείνει σε μια αυστηρή ερμηνεία των κανόνων για το bail-in, επιτρέποντας έτσι στην Ιταλία το χώρο που χρειάζεται για να αποτρέψει μία τραπεζική κατάρρευση και να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».
Η πιθανότητα μίας κυβερνητικής παρέμβασης για τη δάσωση των τραπεζών είναι υψηλή.
Η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, επιδιώκει να αυξήσει κατά 13 δισ. ευρώ τα κεφάλαιά της, ενώ η Monte dei Paschi, ο έτερος «ασθενής», καλείται να βγάλει εις πέρας μία ανταλλαγή χρέους – μετοχών συνολικής αξίας 5 δισ.
«Ωστόσο, αυτά τα ποσά είναι μικρά σε σύγκριση με τις ανάγκες αναγκών του (ιταλικού) τραπεζικού συστήματος, με τα χειρότερα προβλήματα να συγκεντρώνονται στις μικρότερες τράπεζες», διαπιστώνουν οι FT.
Η Ιταλία διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό τραπεζών («overbanked»), ενώ την ίδια στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για το σύνολο του συστήματος αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 360 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι 225 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους FT.
«Ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη μπει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη εξυγίανση».
Η εφημερίδα επισημαίνει πως ήδη οι ιταλικές τράπεζες έχουν πουλήσει τις μετοχές και το χρέος τους σε ιδιώτες πελάτες τους σαν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τα προϊόντα αποταμίευσης, «μία επαίσχυντη πράξη που δεν έπρεπε ποτέ να έχει επιτραπεί»
Οι FT κάνουν επίσης μία αναδρομή στην δύσκολη πορεία της ιταλικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, θυμίζοντας πως το ΑΕΠ είναι κατά 9% μικρότερο σε σχέση με το 2007, την ίδια στιγμή που το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί στο 130% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, αποτιμά αρνητικά μία ενδεχόμενη ήττα του Matteo Renzi στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τονίζοντας πως θα επιφέρει πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης