Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απλοποίηση των κανόνων ΦΠΑ προτείνει η Κομισιόν για τόνωση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου

Απλοποίηση των κανόνων ΦΠΑ προτείνει η Κομισιόν για τόνωση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου
Μεταξύ άλλων προωθούνται η μείωση του κόστους της ταχυδρομικής διακίνησης πακέτων, η προστασία των καταναλωτών όταν ψωνίζουν διαδικτυακά, αλλά και ο περιορισμός της πρακτικής του «γεω-αποκλεισμού» (geo-blocking)
Απλοποίηση των κανόνων ΦΠΑ ετοιμάζεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια τόνωσης του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στην Ευρώπη.
Αυτό επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής της για μια ενιαία ψηφιακή αγορά ετοιμάζει μια σειρά από προτάσεις, μεταξύ άλλων για τη μείωση του κόστους της ταχυδρομικής διακίνησης πακέτων, την προστασία των καταναλωτών όταν ψωνίζουν διαδικτυακά, αλλά και τον περιορισμό της πρακτικής του «γεω-αποκλεισμού» (geo-blocking), που αποκλείει τους καταναλωτές μιας χώρας από το να ψωνίζουν από εταιρείες μιας διαφορετικής χώρας.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., ο ΦΠΑ αποτελεί «το τελευταίο κομμάτι του παζλ» του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Το διαχειριστικό και χρηματο-οικονομικό κόστος του ΦΠΑ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο, ιδιαίτερα για νεοφυείς και μικρότερες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται διαδικτυακά οφείλουν να καταχωρηθούν στα μητρώα ΦΠΑ σε όλες τις χώρες στις οποίες πωλούν αγαθά, ένα σημαντικό εμπόδιο στις διασυνοριακές συναλλαγές, καθώς κοστίζει περίπου 8 χιλ. ευρώ ανά χώρα για τη συμμόρφωση της εταιρείας με τη νομοθεσία και τις γραφειοκρατικές υποχρεώσεις.
Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών όπως οι εφαρμογές «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων ή τα βίντεο που διανέμονται διαδικτυακά, οι πωλητές από τις αρχές του 2015 μπορούν απλά να παρέχουν τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ στις φορολογικές αρχές της χώρας τους, αναλύοντας τις διασυνοριακές τους συναλλαγές και τον οφειλόμενο ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, αυτό που ισχύει στις διασυνοριακές (εντός Ε.Ε.) πωλήσεις ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα επεκταθεί και στις διασυνοριακές πωλήσεις αγαθών, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το διαχειριστικό άχθος των εταιρειών κατά 95%, εξοικονομώντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις 2,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η Κομισιόν επιδιώκει επίσης να καταπολεμήσει την απάτη ΦΠΑ από αποστολές αγαθών εκτός Ε.Ε..
Το ισχύον καθεστών απαλάσσει από το ΦΠΑ τα αγαθά που αποστέλλονται από χώρα-μέλος της Ε.Ε. σε χώρα εκτός Ευρώπης, όταν έχουν αξία μικρότερη των 22 ευρώ.
Αυτό αποτελεί αντικείμενο εξαπάτησης των φορολογικών αρχών μέσω της δήλωσης τεχνητά χαμηλών αξιών αγαθών, κάτι που σχεδιάζεται να καταπολεμηθεί μέσω της κατάργησης της εξαίρεσης μη χρέωσης ΦΠΑ.
Τέλος, η Κομισιόν θα προτείνει την ισότιμη φορολογική μεταχείριση των ηλεκτρονικών εκδόσεων με τις παραδοσιακές (φυσικές) εκδόσεις βιβλίων και εφημερίδων.
Σήμερα οι έντυπες εκδόσεις βιβλίων και εφημερίδων χαίρουν μειωμένων ή και μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ, κάτι που δεν επιτρέπεται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις.
Με το σύστημα που προτείνεται, οι χώρες της Ε.Ε. θα επιτρέπεται - δίχως να υποχρεώνονται - να ευθυγραμμίζουν τους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζουν για τις έντυπες εκδόσεις με αυτές των ηλεκτρονικών εκδόσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης