Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αγάπη της Ρωσίας για τον χρυσό και η αγορά της χιλιετίας!

Η αγάπη της Ρωσίας για τον χρυσό και η αγορά της χιλιετίας!
Η Ρωσία αγοράζει συστημικά χρυσό τόσο όταν το ρούβλι είναι ισχυρό, όσο και όταν είναι αδύναμο
Οι ρυθμοί με τους οποίους η Ρωσία αγοράζει χρυσό επιταχύνθηκαν τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αγόρασε 48 μετρικούς τόνους ή 1,3 εκατ. ουγγιές χρυσού.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσθήκη χρυσού στα ρωσικά νομισματικά αποθεματικά από το 1998 και θα μπορούσε να ειδωθεί ως αποχαιρετιστήριο «δώρο» στον πρώην αντίπαλο πρόεδρο Barack Obama.
Η αγορά χρυσού της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τον Οκτώβριο ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία αγορά χρυσού την τρέχουσα χιλιετία!
Οι ανησυχίες περί συστημικού κινδύνου, συναλλαγματικού πολέμου και υποτίμησης του αμερικανικού δολαρίου, του ευρώ και άλλων βασικών νομισμάτων έχει οδηγήσει στην διαποικίληση (diversification) με αγορά χρυσού μεγάλες εθνικές κεντρικές τράπεζες, όπως της Ρωσίας και της Κίνας.

russia_gold_buying

Η εξήγηση της Commerzbank είναι απλοϊκή:
«Ξεκάθαρα η κεντρική τράπεζα επωφελήθηκε του ισχυρού ρουβλίου - που έκανε το τον χρυσό φθηνότερο σε εγχώριο νόμισμα - για να αγοράσει περισσότερο χρυσό.
Σε αντίθεση, η κεντρική τράπεζα της Κίνας αγόρασε μόλις περίπου 4 τόνους χρυσού τον περασμένο μήνα - η δεύτερη μικρότερη αγορά χρυσού για την Κίνα από όταν ξεκίνησε να δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία τον Ιούνιο του 2015.
Το νόμισμα το πιθανότερο έπαιξε ρόλο και σε αυτή την περίπτωση - το γουάν υποτιμήθηκε σημαντικά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου».
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσία αγοράζει στα… «μουλωχτά» υψηλούς όγκους χρυσού τα τελευταία 10 έτη.
Αυτή η στροφή στον χρυσό επιταχύνθηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία τα πρόσφατα έτη.
Η Ρωσία αγοράζει συστημικά χρυσό τόσο όταν το ρούβλι είναι ισχυρό, όσο και όταν είναι αδύναμο.
Το 2015, η Ρωσία πρόσθεσε ένα ρεκόρ 208 τόνων χρυσού στα αποθεματικά της, σε σύγκριση με 172 τόνους το 2014.
Σύμφωνα με το World Gold Council (Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού), μόνο οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Κίνας κατέχουν σήμερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού από τη Ρωσία.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ξεπέρασε την κεντρική τράπεζα της Κίνα σε αγορές χρυσού κατά περίπου 150 τόνους τα τελευταία 7 χρόνια, ενώ εδώ και κάποιο διάστημα είναι η κορυφαία κεντρική τράπεζα σε αγορές χρυσού.
Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί.
Η συνολική παγκόσμια παραγωγή χρυσού αγγίζει περίπου τους 3.200 μετρικούς τόνους ανά έτος.
Ως εκ τούτου, οι αγορές Οκτωβρίου της Ρωσίας αγγίζουν το 1,5% της συνολικής ετήσιας παραγωγής, ήτοι πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος αγοράς από μία χώρας σε έναν μόλις μήνα.
Μέρος της αγοράς θα προήλθε από την παραγωγή της Ρωσίας, που ανέρχεται σε 26 μετρικούς τόνους ανά μήνα.
Το 2014, η Ρωσία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού, με 266,2 τόνους, μόλις 6 τόνους λιγότερους από την παραγωγή της δεύτερης Αυστραλίας, με την Κίνα στην πρώτη θέση.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αγοράζει όλη τη ρωσική παραγωγή και κάποιες φορές αγοράζει και από τη διεθνή αγορά.
Η ζήτηση είναι αποκλειστικά από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Τα δεδομένα σχετικά με τους επενδυτές δεν είναι πολλά, ωστόσο φαίνεται πως ορισμένοι Ρώσοι επενδυτές επίσης αγοράζουν χρυσό, δεδομένου μάλιστα ότι η Ρωσία είναι μία πλούσια χώρα με εκατοντάδες δισεκατομμυριούχους.
Είναι πασίδηλο ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη στρατηγική σημασία στα αποθέματα χρυσού.
Τόσο ο πρωθυπουργός Medvedev, όσο και ο πρόεδρος Putin έχουν φωτογραφηθεί πολλές φορές να κρατούν μπάρες χρυσού και νομίσματα.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διακήρυξε τον Μάιο του 2015 ότι η Ρωσία βλέπει τις ράβδους χρυσού ως «100% εγγύηση από νομικούς και πολιτικούς κινδύνους».
Οι συνετοί επενδυτές ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας συμπεριλαμβάνουν στα χαρτοφυλάκιά τους φυσικά χρυσά νομίσματα και ράβδους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης