Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση Fitch: Κίνδυνος υποβαθμίσεων στην Ευρωζώνη, λόγω ανόδου του λαϊκισμού

Προειδοποίηση Fitch: Κίνδυνος υποβαθμίσεων στην Ευρωζώνη, λόγω ανόδου του λαϊκισμού
Ο οίκος εκτιμά ότι οι πρόσφατες εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τονώσει το λαϊκισμό, κάτι που θα φανεί και στις επερχόμενες εκλογές ιδίως στην Ευρώπη
Τον κώδωνα του κινδύνου στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης κρούει ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Fitch, τονίζοντας πως τυχόν εκλογικές νίκες λαϊκίστικων κομμάτων δυνητικά θα οδηγήσουν σε υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι χώρες που γίνονται πιο κλειστές στο διεθνές εμπόριο κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, ενώ «για χώρες που έχουν υψηλό βαθμό διεθνούς ολοκλήρωσης, όπως αυτές που συμμετέχουν σε μια νομισματική ένωση, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ υψηλά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κόστη που συνδέονται με μια λαϊκιστική μεταβολή του status quo. Υπό αυτές τις περιστάσεις, θα ήταν πιθανές υποβαθμίσεις του αξιόχρεου».
Όπως τονίζει, ο λαϊκισμός και το εθνικιστικό συναίσθημα έχει φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα τον τελευταίο καιρό και οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις δημόσιου χρέους των χωρών αυτών, όπου ο λαϊκισμός πλήττει σήμερα τη χάραξη πολιτικής, έχουν υποτιμηθεί.
Ο Fitch υποβάθμισε το Ηνωμένο Βασίλειο σε «AA» / Negative από «ΑΑ +» / Stable μετά το δημοψήφισμα του Brexit λόγω της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας, μιας ασθενέστερης προοπτικής ανάπτυξης και της επιδείνωσης των προβλέψεων για τα δημόσια οικονομικά.
Η δημοσιονομική ατζέντα του εκλεγμένου προέδρου Donald Trump, ενώ δεν έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις για την αξιολόγηση «AAA» / Stable των ΗΠΑ, θα οδηγήσει σε υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και δημόσιο χρέος, αν εφαρμοστεί πλήρως.
Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι πρόσφατες εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τονώσει το λαϊκισμό, κάτι που θα φανεί και στις επερχόμενες εκλογές ιδίως στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης