Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Έντονη ανησυχία στη Wall Street - Φόβος για επιστροφή της οικονομικής καταστροφής του 1970

Business Insider: Έντονη ανησυχία στη Wall Street - Φόβος για επιστροφή της οικονομικής καταστροφής του 1970
Αναλυτές της Macquarie, της Citigroup και της HSBC αναφέρονται στο ενδεχόμενο του στασιμοπληθωρισμού στις ΗΠΑ λόγω των πολιτικών του Donald Trump
Μετά τη νίκη του Donald Trump οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο του στασιμοπληθωρσμού, όταν δηλ. ο πληθωρισμός ενισχύεται ενώ η οικονομική ανάπτυξη παραμένει στάσιμη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Business Insider, o συνδυασμός κυβερνητικών δαπανών και εμπορικών πολιτικών, αλλά και μια αβέβαια ανάπτυξη έχουν επαναφέρει στην οικονομική συζήτηση το καταστροφικό φάντασμα από τα τέλη του 1970.
«Το κλασικό επεισόδιο του στασιμοπληθωρισμού σημειώθηκε μετά 1967-1968 και στις αρχές του 1980.
Η οικονομία των ΗΠΑ είχε ουσιαστικά μπει σε στασιμοπληθωρισμό περίπου πέντε χρόνια πριν οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου αυξηθούν το 1973.
Ήταν μια περίοδος με επίμονα υψηλούς και ευμετάβλητους πληθωρισμούς, υψηλή ανεργία και ασταθή βιομηχανική παραγωγή.
Ήταν επίσης μια περίοδος σοβαρής μείωσης στις πραγματικές τιμές μετοχών, με αιχμή την πτώση κατά περίπου 60%.
Επίσης, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τα ομόλογα» αναφέρει ο Victor Shvets της Macquarie.

inflation vs unemployment

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σήμερα, φαίνεται να πως έχει στηθεί ξανά το σκηνικό για τον στασιμοπληθωρισμό σε περίπτωση μάλιστα που o Trump αρχίσει να αναπτύσσει τις οικονομικές πολιτικές που έχει υποσχεθεί.
«Ένας πιο ''λαϊκιστής'' Trump θα μπορούσε να δει μια δραματική διαταραχή του εμπορίου που θα μπορούσε να επιβαρύνει το outlook του της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ μια πολύ αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική θα μπορούσε τελικά να πιέσει τις ΗΠΑ προς στασιμοπληθωρισμό» επισημαίνει ο Ben Laidler της HSBC.
Σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικών κινήτρων Trump και μεγαλύτερων εμποδίων στο εμπόριο θα οδηγήσει σε πληθωρισμό.
Το θέμα είναι αν Trump μπορεί να επιφέρει την οικονομική ανάπτυξη που θα κάνει τον πληθωρισμό διαχειρίσιμο για τον μέσο Αμερικανό.
«Σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση επιβάλλει αντι-εμπορική και αντι-μεταναστευτική ατζέντα, οι καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες είναι πιθανό να μειωθούν σημαντικά, πιθανώς μέχρι το σημείο μιας αμερικανικής ύφεσης - και μάλιστα του στασιμοπληθωρισμού», δήλωσε ο Willem Buiter, οικονομολόγος της Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης