Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουτσούμπας: Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας

Κουτσούμπας: Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας
O γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μίλησε σε εκδήλωση του κόμματος
«Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας, διατήρηση του σκληρού πυρήνα του αντεργατικού καθεστώτος που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που γκρέμιζαν μία - μία τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, αλλά και νέα αναγκαία μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου», τόνισε από το  Ηράκλειο της Κρήτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
«Άλλωστε και η νέα υπουργός εργασίας όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της αυτό είπε θα επιβάλλουμε τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε και σημείωσε πως «η εργασιακή ζούγκλα παραμένει και επεκτείνεται.
Και αν πιστέψουμε τα όσα λέει η νέα υπουργός ότι διαπραγματεύεται με το κουαρτέτο με βάση το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, δηλαδή ένα κείμενο - ναρκοπέδιο για τα εργατικά δικαιώματα, τότε καταλαβαίνουμε ότι τα όσα πλασάρει περί «επιστροφής στην κανονικότητα», είναι υποσχέσεις στο κεφάλαιο ότι με συνθήκες κανονικότητας θα εξασφαλίζεται η ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο.
Γι’ αυτό όχι μόνο κουβέντα δεν γίνεται για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ – ζήτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία όταν ήταν αντιπολίτευση - αλλά στο τραπέζι έχει ήδη μπει το αίσχος του υποκατώτατου μισθού, μόνο που αντί του κριτηρίου της ηλικίας (πάνω ή κάτω από τα 25 έτη), μπαίνει ως νέο κριτήριο η «εργασιακή εμπειρία»».
Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να διευρύνει τη δεξαμενή της ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης για τις επιχειρήσεις.
Γι’ αυτό και η όποια επαναφορά της διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ανάμεσα σε εργοδότες και ΓΣΕΕ είναι χωρίς πρακτικό αντίκρισμα και εκ των προτέρων ναρκοθετημένη, καθώς προσθέτει και έναν τρίτο παίκτη, τους λεγόμενους «ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες» που θα διαμορφώνουν το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο θα κινείται ο κατώτερος μισθός, με κριτήριο βέβαια την «παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του κεφαλαίου».
Θα επανέρχεται δηλαδή με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα,  «κάθε φορά το «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», «η οικονομία δεν αντέχει», δηλαδή τα μονοπώλια δεν το επιτρέπουν, τα μονοπώλια δεν το αντέχουν.
Γι’ αυτό και δεν εξασφαλίζεται η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων αφού αναγνωρίζουν στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να μην τις εφαρμόζουν, όταν επικαλεστούν οικονομικές δυσκολίες».
Όπως ανέφερε, «η  κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό προκρίνει την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων με τις εργοδοτικές «Ενώσεις προσώπων» και κυρίως λύνει τα χέρια του κάθε εργοδότη για την επιβολή ατομικών συμβάσεων, τις οποίες η κυβέρνηση στα λόγια και μόνο ξορκίζει.
Και η κοροϊδία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι με πρόσχημα την αποτροπή των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» μέσα στις επιχειρήσεις».
Ακόμη, τόνισε ότι κανένα αντιλαϊκό μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί, αλλά αντίθετα θα ζητούνται από το λαό νέες θυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας κι ανταγωνιστικότητας και ό,τι εξοικονομηθεί, θα δοθεί αποκλειστικά στο κεφάλαιο μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, αναπτυξιακών νόμων για τις επενδύσεις του.
«Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό, όταν ακούει μεγάλα λόγια για την ελάφρυνση του χρέους να κουμπώνεται!», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι  «κανείς δεν πρόκειται να μειώσει το χρέος, ούτε το ΔΝΤ, ακόμα και με τη «θετική» στάση των ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ, η ΕΚΤ και το υπόλοιπο κουαρτέτο χωρίς να ζητήσουν νέα μέτρα, νέες θυσίες.
Κανείς δεν πρόκειται να σου μειώσει το χρέος για να σε δανειοδοτήσει ξανά, δήθεν για να σε ανακουφίσει, για να έρθει να κάνει επενδύσεις, χωρίς να σε υποχρεώσει να πάρεις νέα σκληρά μέτρα, να μπεις σε νέο πρόγραμμα.
Κι αυτό το νέο πρόγραμμα όπως κι αν το ονομάσουν θα είναι το 4ο μνημόνιο.
 Κι ας το αρνείται η κυβέρνηση λέγοντας «ούτε κουβέντα να γίνεται γι’ αυτό».
Αυτά τα έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές από αυτή την κυβέρνηση που έχει ανακηρύξει το ψέμα, τον εμπαιγμό, την προσδοκία, σε επιστήμη κοροϊδίας του ελληνικού λαού!
Κανείς δεν λέει στο λαό ότι δεν έχει δίκιο όταν σκέφτεται ότι χρειάζεται ανάπτυξη, ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη».
Ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας για την ανάπτυξη ανέφερε μεταξύ άλλων πως « υπάρχει η ανάπτυξη, που είναι σε όφελος των συμφερόντων κάποιων συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων, υπάρχει ανάπτυξη που είναι υπέρ των συμφερόντων συνολικά του κεφαλαίου ή μερίδας του κεφαλαίου…
Και υπάρχει η ανάπτυξη στη δική μας λογική, στη δική μας αντίληψη και στη δική μας πρόταση, που υπηρετεί τα συμφέρονται των πολλών, που είναι οι εργάτες, οι άνεργοι, και τα άλλα λαϊκά στρώματα».
Όπως είπε, «μια ανάπτυξη, αν όλα -ας το πούμε εντός εισαγωγικών και στην κυβερνητική λογική- πάνε καλά, ή όπως τα περιμένει, μπορεί να υπάρχει τουλάχιστον σε κάποιους κλάδους της οικονομίας αν όχι στο σύνολο της οικονομίας.
Αλλά αυτή θα είναι ανάπτυξη για τους λίγους, θα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη τους.
Κι αυτή η ανάπτυξη που με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «δίκαιη» ενώ με την κυβέρνηση της ΝΔ «θεαματική», είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη η οποία προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δηλαδή όλων των σκληρών μέτρων που ήδη έχουν συμφωνηθεί».
«Και ο καβγάς του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ δεν είναι αν θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά ποιος από τους δύο είναι ο πιο ικανός άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να εφαρμόσει με επιτυχία αυτές τις μεταρρυθμίσεις», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης