Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Άρχισε η 48ωρη εκεχειρία που ίσως βάλει τέλος στον πόλεμο της Υεμένης

Reuters: Άρχισε  η 48ωρη εκεχειρία που ίσως βάλει τέλος στον πόλεμο της Υεμένης
H εκεχειρία μπορεί να επεκταθεί αν τη σεβαστούν οι αντάρτες Houthis και επιτρέψουν να περνάει η ανθρωπιστική βοήθεια
Μία εκεχειρία που έχει στόχο να βάλει τέλος στον πόλεμο που γίνεται για πάνω από έναν χρόνο στην Υεμένη, άρχισε το Σάββατο 19/11, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα, ωστόσο, με μαρτυρίες κατοίκων υπάρχουν ακόμα κάποιες μάχες σε εξέλιξη σε διάφορα μέρη της χώρας.
Η 48ωρη εκεχειρία από τον συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία αύξησε τις ελπίδες για έναν τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τους παραδοσιακούς εχθρούς Ιράν και Σαουδική Αραβία.
Η εκεχειρία μοιάζει να αντέχει παρά τις μάχες που έγιναν στη δυτική πόλη Taiz και τις αεροπορικές επιδρομές του σαουδαραβικού συνασπισμού σε χωριά ανατολικά της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά.
H κυβέρνηση της Υεμένης που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι αντίπαλοί της, οι Houthi, που είναι σύμμαχοι του Ιράν αλληλοκατηγορούνται για τη βία στην Taiz, όπου χιλιάδες πολίτες έχουν παγιδευτεί και αρκετοί έχουν τραυματιστεί.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος αυτή την εβδομάδα στην Taiz, απειλώντας να σπάσουν μία μακροχρόνια πολιορκία των ανταρτών.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της Σουνίτες μουσουλμάνοι από άλλες χώρες του Κόλπου άρχισαν μία στρατιωτική επιχείρηση τον Μάρτιο του 2015 για να εμποδίσουν τους Houthis και δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο Ali Abdullah Saleh να πάρουν τον έλεγχο της χώρας.
Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία απώθησε τους μαχητές Ηouthi από το λιμάνι του Άντεν, αλλά εκείνοι εξακολουθούν να ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και άλλα μέρη της χώρας με τη βοήθεια και των πιστών στον Saleh.
Πάνω από 10 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Υεμένης.
Η εκεχειρία άρχισε το μεσημέρι του Σαββάτου 19/11 και μπορεί να επεκταθεί και πέρα από τις δύο μέρες, αν οι Houthis δείξουν συμμόρφωση και επιτρέψουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Taiz.
Οι Houthis ανέφεραν την Τετάρτη ότι είναι έτοιμοι να σταματήσουν τον πόλεμο και να αποτελέσουν μέρος μία ενωτικής κυβέρνησης.
"Ο λαός της Υεμένης ασκεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας και όταν η Σαουδική Αραβία σταματήσει τις μάχες, ο πόλεμος θα τελειώσει" ανέφερε ο Mohammed al - Bukhaiti, μέλος του πολιτικού γραφείου των Houthi, στο Reuters το Σάββατο 19/11.
Αλλά πρόσθεσε ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ανακοινώσει την εκεχειρία λίγες ώρες πριν αυτή αρχίσει, δεν δίνει τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.
Η εκεχειρία του Σαββάτου ανακοινώθηκε μετά από διπλωματικές ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, αλλά ο συνασπισμός των κρατών του Κόλπου δεν έχει ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται το ειρηνευτικό σχέδιο, που προβλέπει ότι οι αντάρτες θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Ώρες πριν την έναρξη της εκεχειρίας ένας στρατιώτης της Σαουδικής Αραβίας σκοτώθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Houthis.
"Οποιεσδήποτε στρατιωτικές κινήσεις από τους Houthis θα έχουν απάντηση από τον συνασπισμό" προειδοποίησαν οι Σαουδάραβες, τη στιγμή που ο αποκλεισμός από αέρος, ξηράς και θάλασσας προκαλεί ελλείψεις αγαθών στην Υεμένη, που βασίζεται κατά 90% στις εισαγωγές.
Από την άλλη, καμία πλευρά δεν φαίνεται να επικρατεί σε έναν πόλεμο που έχει εκτοπίσει 3 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει αφήσει το πεδίο ελεύθερο σε παρακλάδια της al - Qaeda.
Το μέτωπο έχει μείνει αναλλοίωτο τους τελευταίους μήνες με τους Houthis και τους συμμάχους τους να κρατούν πάνω από το μισό βόρειο τμήμα της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Σαναά, ενώ οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον εξόριστο πρωθυπουργό Hadi, τον οποίο στηρίζει η Σαουδική Αραβία, ελέγχουν την υπόλοιπη χώρα.
Η κυβέρνηση του Hadi υποστηρίζει ότι οι Houthi πήραν παράνομα την εξουσία με πραξικόπημα στο οποίο τους βοήθησε το Ιράν και ζητούν να εγκαταλείψουν τις πόλεις που έχουν καταλάβει και να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους πριν αρχίσουν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Οι Houthis υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι πήραν την εξουσία για να βάλουν τέλος στη διαφθορά και να απαλλαγούν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που επέκτειναν την επιρροή τους κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Hadi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης