Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Glencore εκδίδει 5ετές ομόλογο 550 εκατ. δολ. με επιτόκιο 12% και εγγύηση κουρδικό πετρέλαιο

Η Glencore εκδίδει 5ετές ομόλογο 550 εκατ. δολ. με επιτόκιο 12% και εγγύηση κουρδικό πετρέλαιο
Η συνολική αξία του κουρδικού πετρελαίου που πρόκειται να λάβει η Glencore στο πλαίσιο νέου 5ετούς συμβολαίου της με το ιρακινό Κουρδιστάν, θα είναι περισσότερες από 6 φορές μεγαλύτερη από τα 550 εκατ. δολάρια του ομολόγου
Την άντληση επενδυτικών κεφαλαίων 550 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 510 εκατ. ευρώ) μέσω πενταετούς ομολογιακής έκδοσης που θα προσφέρει ως εξασφάλιση πετρέλαιο από το ιρακινό Κουρδιστάν, σχεδιάζει η τεράστια πολυεθνική εταιρείας εξόρυξης, παραγωγής και διαπραγμάτευσης εμπορευματικών αγαθών Glencore, σε μια προσπάθεια να κατακτήσει ένα τμήμα της - υψηλού κινδύνου και ανταμοιβών - πετρελαϊκής αγοράς στη συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία διεξάγεται πόλεμος με το Ισλαμικό Κράτος.
Το κουρδικό πετρέλαιο έχει προσελκύσει πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες διαπραγμάτευσης την τελευταία διετία κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, από τότε που η Ερμπίλ - πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν - ξεκίνησε να πωλεί πετρέλαιο ανεξάρτητα από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Το πετρέλαιο από την αυτόνομη ιρακινή επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν είναι συγκριτικά φθηνότερο σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες ποιότητες, λόγω των υψηλών πιθανοτήτων διατάραξης της ομαλής προμήθειάς του, αλλά και των απειλών της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, ότι θα μηνύσει οποιονδήποτε τολμήσει και αγοράσει κουρδικό πετρέλαιο.
Η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν έχει δανειστεί εν κρυπτώ περίπου 2 δισ. δολάρια ΗΠΑ από ανταγωνιστές της Glencore, όπως οι Vitol, Petraco και Trafigura, τα οποία θα αποπληρωθούν με πετρέλαιο.
Οι εταιρείες αυτές έχουν όλες δανειστεί από τράπεζες τα χρήματα που δάνεισαν με δική τους ευθύνη και κίνδυνο στους Κούρδους του Ιράκ.
Η Glencore ήταν μία από τις τελευταίες εταιρείες που δάνεισαν χρήματα στην Ερμπίλ και συγκεκριμένα 300 εκατ. δολάρια νωρίτερα το 2016, δάνειο που αποπληρώνεται μέσω της αποστολής ενός μεσαίου ναυτιλιακού φορτίου πετρελαίου μηνιαίως (μέσω του τουρκικού λιμένα Τσεϊχάν) αξίας 25 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που προετοίμασε η Glencore για τη μεγάλη πενταετή ομολογιακή έκδοση που σχεδιάζει - γνώση του οποίου επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters - το ομόλογο θα έχει περίοδο χάριτος 36 μηνών, θα προσφέρει υψηλότατο επιτόκιο 12%, θα εκδοθεί από εταιρικό όχημα ειδικού σκοπού (SPV) δίχως δικαίωμα αναγωγής στην Glencore, με την εταιρεία να δεσμεύεται ότι θα διατηρεί τουλάχιστον το 10% της έκδοσης ανά πάσα στιγμή.
Όπως ισχυρίζεται η Glencore, στις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου, η συνολική αξία του κουρδικού πετρελαίου που πρόκειται να λάβει η εταιρεία στο πλαίσιο νέου πενταετούς συμβολαίου της με το ιρακινό Κουρδιστάν για έξι φορτία μηνιαίως από τον Μάιο του 2017 και μετά, θα είναι περισσότερες από έξι φορές μεγαλύτερη από τα 550 εκατ. δολάρια της ομολογιακής έκδοσης.
Σε περίπτωση καθυστερήσεων των παραδόσεων φορτίων κουρδικού πετρελαίου, θα καθυστερεί και η αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης