Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Αναζωπυρώνονται οι εικασίες περί απόλυτης ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου

WSJ: Αναζωπυρώνονται οι εικασίες περί απόλυτης ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου
Η WSJ υπενθυμίζει πως τον Οκτώβριο του 2000 το ευρώ υποχώρησε στο 0,83 δολάριο, το ασθενέστερο επίπεδο στην ιστορία του
Το ευρώ συνέχισε σήμερα, Παρασκευή, να υποχωρεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου, για 10η συνεχόμενη συνεδρίαση.
Ενδεικτικά, περί τις 20:29, το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου κατά περίπου 0,25%, στο 1.0601, ενώ συνολικά έχει καταγράψει απώλειες περίπου 45 από τις αμερικανικές, προεδρικές εκλογές έως σήμερα.
Σύμφωνα με την αμερικανική, οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, αυτή η απότομη πτώση έχει αναζωπυρώσει τις εικασίες και τις εκτιμήσεις πως το ευρώ ενδεχομένως να βρεθεί σε απόλυτη ισοτιμία (1 προς 1) με το δολάριο για πρώτη φορά τα τελευταία 14 έτη, ιδίως την ώρα που οι προσδοκίες για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα βασικά επιτόκια αποκλίνουν.
Η τελευταία φορά που αυτό το ενδεχόμενο συζητήθηκε ευρέως ήταν στις αρχές του 2015, όταν το ευρώ αποδυναμώθηκε έναντι ενός καλαθιού διεθνών νομισμάτων.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, το ευρώ έχει καταγράψει έντονες μεταβολές κυρίως έναντι του αμερικανικού δολαρίου, επισημαίνει η WSJ.
«Οι ΗΠΑ είχαν κάποια απόκλιση με τον υπόλοιπο κόσμο ως προς τη νομισματική πολιτική, ωστόσο τώρα καταγράφεται απόκλιση και στη δημοσιονομική πολιτική που ασκείται, κάτι που θα είναι προς όφελος του δολαρίου», σημείωσε ο Adnan Ajant της επενδυτικής Fischer Francis Trees & Watts.
Ερωτηθείς αν αναμένει απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ-δολαρίου, ο ίδιος δήλωσε: «λοιπόν, αυτό απέχει μόλις 7% με 8% μακριά, οπότε θα έλεγα πως ναι».
Σύμφωνα με το Marc Chandler, αναλυτή της Brown Brothers Harriman, αυτή τη στιγμή όλα συνηγορούν ενάντια στο ευρώ, με τον ίδιο να εκτιμά πως «το νόμισμα θα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».
Η WSJ υπενθυμίζει πως τον Οκτώβριο του 2000 το ευρώ υποχώρησε στο 0,83 δολάριο, το ασθενέστερο επίπεδο στην ιστορία του.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Credit Suisse αναθεώρησε την εκτίμησή της για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου σε απόλυτη ισοτιμία εντός 12 μηνών, έναντι 1,05 δολάριο προηγουμένως, επικαλούμενη την απόκλιση στα επιτόκια και τον πολιτικό κίνδυνο στην Ευρωζώνη, ενόψει και του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.
Οι επενδυτές «εξεπλάγησαν λόγω Brexit, εξεπλάγησαν λόγω αμερικανικών εκλογών, αλλά αυτή τη φορά, σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, θα είναι πιο επιφυλακτικοί», ανέφερε ο Mark McCormick, αναλυτής της TD Securities.
Πάντως, υπάρχουν και κάποιοι που δεν ταυτίζονται με την εκτίμηση για απόλυτη ισοτιμία.
«Είναι περισσότερο υπόθεση του δολαρίου και όχι υπόθεση του ευρώ, οπότε το ερώτημα είναι τώρα πόσο θα καταφέρει να ενισχυθεί το δολάριο», σημείωσε ο Geoffrey Yu, αναλυτής της UBS, προσθέτοντας πως «μια σειρά από θετικές εξελίξεις έχουν ήδη αποτιμηθεί στις ΗΠΑ, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα έπρεπε».
Σημειώνεται πως ο ίδιος είχε «στοιχηματίσει» κατά της απόλυτης ισοτιμίας και το 2015.
Μάλιστα, ο Yu επισήμανε πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι καλύτερη σήμερα από ό,τι την προηγούμενη φορά που είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο της απόλυτης ισοτιμίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης