Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Ο πληθωρισμός που προκαλεί ο Trump θα επιταχύνει την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ

Commerzbank: Ο πληθωρισμός που προκαλεί ο Trump θα επιταχύνει την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ
Η Commerzbank δεν θεωρεί δεδομένο ότι το δολάριο θα φτάσει σε απόλυτη ισοτιμία (1:1) με το ευρώ, καθώς εκτιμά, ότι η ΕΚΤ είναι αδύνατον να συνεχίσει να διατηρεί αορίστως το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης στο τρέχον επίπεδό του
Οι ενισχυμένες πληθωριστικές προσδοκίες που συσσωρεύονται μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ της 8ης Νοεμβρίου 2016 - μια τάση που πλέον ονομάζεται Trumpflation - ενθαρρύνουν τις αγορές να προσδοκούν ολοένα και περισσότερο έναν κύκλο αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve.
Αυτό εκτιμά σε ανάλυσή της η μεγάλη γερμανική τράπεζα Commerzbank, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες πλέον ευνοούν μια ταχύτερη, αυτο-ενισχυόμενη συναλλαγματική άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Commerzbank, μετά τη νίκη Trump καταγράφηκε «έκρηξη» στις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες των επενδυτών, καθώς η προοπτική μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με μέτρα εμπορικού προστατευτισμού φαίνεται πως δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες «επανεπιταχυνόμενου» πληθωρισμού, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες κύκλου αυξήσεων στα επιτόκια της Fed.
Για την Commerzbank, αν η διαδικασία του αυξανόμενου πληθωρισμού και της βελτίωσης των πληθωριστικών προσδοκιών της Fed μόλις αρχίζει να δημιουργείται, τότε είναι πιθανόν, ότι το δολάριο ΗΠΑ θα ενισχυθεί ταχύτατα, με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου (EUR/USD) να διαμορφώνεται στο μέσον του 2017 στο επίπεδο των 1,03 δολαρίων.
Όμως, η Commerzbank δεν θεωρεί δεδομένο ότι το δολάριο θα φτάσει σε απόλυτη ισοτιμία (1:1) με το ευρώ, καθώς εκτιμά, ότι η ΕΚΤ είναι αδύνατον να συνεχίσει να διατηρεί αορίστως το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης στο τρέχον επίπεδό του.
Έτσι, κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να το αντικαταστήσει με εναλλακτικά μέτρα, γεγονός που θα ενίσχυε τη συναλλαγματική ισχύ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης