Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Ασυνήθιστη η διεθνής επενδυτική συγκυρία μετά την εκλογική νίκη του Trump

El-Erian: Ασυνήθιστη η διεθνής επενδυτική συγκυρία μετά την εκλογική νίκη του Trump
Σύμφωνα με τον El-Erian, αυτό που είναι ασυνήθιστο, είναι το γεγονός ότι οι μεγάλες απώλειες στις αναδυόμενες αγορές συμπίπτουν με έντονες και «υψηλά διαφοροποιημένες επιδόσεις» στις αγορές των ΗΠΑ
Για ασυνήθιστη διεθνή επενδυτική συγκυρία μετά την απροσδόκητη εκλογική νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, έκανε λόγο σε άρθρο του στους βρετανικούς Financial Times σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού PIMCO, Mohamed El-Erian.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει, αποτελεί λογική συνέπεια να ασκούνται πιέσεις προς στοιχεία ενεργητικού (κυρίως μετοχές, ομόλογα και νομίσματα) αναδυόμενων οικονομιών μετά την εκλογή Trump, λόγω της αναμενόμενης επιτάχυνσης της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων και του αυξημένου προστατευτισμού που φαίνεται να φέρνει μαζί του ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον El-Erian, αυτό που είναι ασυνήθιστο, είναι το γεγονός ότι οι μεγάλες αυτές απώλειες συμπίπτουν με έντονες και «υψηλά διαφοροποιημένες επιδόσεις» στις αγορές των ΗΠΑ.
Μετά τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016, οι μετοχές της Wall Street έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο, ενώ τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έχουν υποστεί γενικευμένο ξεπούλημα, λόγω των εξαγγελιών Trump για χαλάρωση των εποπτικών κανόνων, μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής και αναμόρφωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Όμως, η ανάδειξη του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ έχει προκαλέσει τη μεγάλη άνοδο π.χ. του τραπεζικού κλάδου της Wall Street, αντίθετα από τον τεχνολογικό κλάδο, με τις διαφοροποιήσεις αυτές να μη συμφωνούν με τη γενικευμένη πτώση των μετοχικών αξιών στα χρηματιστήρια των αναδυόμενων οικονομιών, λόγω φόβων για μειωμένες κεφαλαιακές εισροές και πτώση του διεθνούς εμπορίου τους.
Όπως εκτιμά ο El-Erian, στις αναδυόμενες οικονομίες η κύρια ανησυχία είναι, ότι η εφαρμογή των διακηρυγμένων πολιτικών του Trump για τον περιορισμό του διεθνούς εμπορίου θα πλήξει καίρια την οικονομική ανάπτυξη.
Στις ΗΠΑ, φαίνεται να κυριαρχεί η αισιοδοξία, ότι ανεξάρτητα από την πολιτική διεθνούς εμπορίου που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος και παρά τα αυξημένα επιτόκια στα οποία φαίνεται πως θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία, οι αναπτυξιακές του πολιτικές υπερ-αντισταθμίζουν τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών του και θα οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση, επενδύσεις και επιχειρηματικά κέρδη.
Αν η ερμηνεία των αναδυόμενων αγορών για τις οικονομικές συνέπειες της εκλογής Trump είναι σωστές, τότε τις αγορές στις ΗΠΑ περιμένουν δύσκολες ημέρες στο εγγύς μέλλον, με μεγάλες απώλειες.
Όμως, αν τελικά οι αναδυόμενες αγορές υπερέβαλαν για τις προθέσεις του Trump, τότε η μεγάλη υποχώρηση των αποτιμήσεων σε αυτές δημιουργεί την προοπτική ισχυρότερων κερδών το 2017 σε σύγκριση με τη Wall Street.
Αυτό που θα κρίνει τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της προεδρίας Trump είναι τελικά η εφαρμογή των όποιων πολιτικών του, περιλαμβανομένου του επιπέδου συνεργασίας του με το Κογκρέσο, που επηρεάζεται από περισσότερο παραδοσιακή Ρεπουμπλικανική λογική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης