Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Οι αγορές είναι σχεδόν σίγουρες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο

Business Insider: Οι αγορές είναι σχεδόν σίγουρες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο
Οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο έχουν ενισχυθεί κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Donald Trump - από 80% στο σημερινό 96%
Οι επενδυτές είναι αρκετά βέβαιοι ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) τον Δεκέμβριο, αναφέρει το αμερικανικό Business Insider.
Επικαλούμενο τον μηχανισμό πρόβλεψης του Bloomberg (WIRP), το Business Insider τονίζει πως οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου στη συνεδρίαση της FOMC - νομισματική επιτροπής της Fed - στις 13-14 Δεκέεμβρίου διαμορφώνονται στο 96%.
Οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί απότομα τις τελευταίες ημέρες, καθώς στις αρχές του μήνα περιορίζονταν στο 58%, κυρίως λόγω της πτώσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Επιπλέον, μετά τις προεδρικές εκλογές έχει υποχωρήσει κάπως το κλίμα αβεβαιότητας, οι αγορές ενισχύθηκαν και τα επιτόκια των ομολόγων ήδη κινούνται υψηλότερα.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο έχουν ενισχυθεί κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Donald Trump - από 80% στο σημερινό 96%.
Ο διάσημος επενδυτής ομολόγων Jeff Gundlach, επικεφαλής της DoubleLine Funds, είχε αναφέρει πριν την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2015 πως ο WIRP θα έπρεπε να είναι πάνω από 70% για να νιώσει η Fed αρκετά ασφαλής και να αυξήσει τα επιτόκια.
Αν και αυτή η εκτίμηση, σύμφωνα με το Business Insider, δεν είναι απόλυτα ακριβής, αντανακλά τη συναίνεση ότι η Fed επιθυμεί η αγορά να έχει προεξοφλήσει την αύξηση των επιτοκίων, προτού προχωρήσει τελικά σε αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, ήδη και πριν το μετεκλογικό ράλι στις αγορές, η Fed εμφανιζόταν αποφασισμένη να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, δεδομένης της ρητορικής που χρησιμοποίησε για τις πληθωριστικές πιέσεις στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.
Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει πως αυτή η σχεδόν βεβαιότητα είναι μια εκπληκτική ανατροπή από μόλις πριν τέσσερις μήνες, όταν οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο έφτασαν στο ναδίρ (7,8%) στις 5 Ιουλίου, στον απόηχο του sell-off λόγω Brexit στις αγορές.
Το Business Insider προειδοποιεί, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει πιθανότητα 4% ότι η Fed θα τηρήσει στάση αναμονής στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η Janet Yellen θα μιλάει για την αύξηση των επιτοκίων σε λιγότερο από 30 ημέρες από σήμερα.

fed funds futures V2

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης