Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το οικογενειακό εισόδημα ως βάση των ρυθμίσεων στο Παρακαταθηκών και Δανείων;

Το οικογενειακό εισόδημα ως βάση των ρυθμίσεων στο Παρακαταθηκών και Δανείων;
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα μείνουν έξω από τις ρυθμίσεις περισσότεροι από 120.000 δανειολήπτες
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι δανειολήπτες δημόσιοι υπάλληλοι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων οι οποίοι περιμένουν το νέο καθεστώς ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων.
Η διοίκηση του Ταμείου έχει δεσμευθεί ότι μέχρι την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου θα έχει συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο το σχέδιο υλοποίησης των ρυθμίσεων.
Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο το Δ.Σ. να συζητήσει το θέμα μεθαύριο Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο ρυθμίσεων είναι πιθανόν να συμπεριλάβει το οικογενειακό εισόδημα.
Σε αυτό το ενδεχόμενο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφήσει εκτός των ρυθμίσεων χιλιάδες δανειολήπτες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα μείνουν έξω από τις ρυθμίσεις περισσότεροι από 120.000 δανειολήπτες σε σύνολο 160.000.
Αξιόπιστη πηγή είπε στο bankingnews ότι η αρχική σύναψη του δανείου έγινε με βάση το ατομικό εισόδημα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που δεν έλαβαν το αρχικό ζητούμενο ποσό διότι το εισόδημα τους δεν το κάλυπτε.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στα όρια των ρυθμίσεων με βάση το οικογενειακό εισόδημα.
Οι αρχικές πληροφορίες λένε ότι αν τεθεί το όριο υψηλότερο των 30.000 ευρώ το χρόνο θα εκτοξεύσει τη μηνιαία καταβολή στα επίπεδα του 2010 δηλαδή θα η δόση του δανείου θα φθάνει τα 800 ευρώ το μήνα.
Ωστόσο το σχέδιο δεν προβλέπει τα έξοδα που έχει ένα νοικοκυριό ενώ στο ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο όριο, στην περίπτωση αυτή οι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσουν.
Πάντως η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εκτιμά ότι οι νέες ρυθμίσεις θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες.
Παράδειγμα δανειολήπτης με δάνειο 100.000 ευρώ και υπολειπόμενης διάρκειας 20 έτη με ισχύον επιτόκιο εκτοκισμού 4,8%, σήμερα πληρώνει δόση 649 ευρώ το μήνα και με τις νέες ρυθμίσεις μπορεί να πληρώνει 390 ευρώ το μήνα (μέσω επιμήκυνσης κατά 10 έτη και μείωσης επιτοκίου σε 2,4%), δηλαδή θα έχει μείωση μηνιαίας δόσης κατά 259 ευρώ και συνολικό ετήσιο όφελος 3.108 ευρώ.
Εάν ο εν λόγω δανειολήπτης λόγω χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος ενταχθεί στην λύση που θα προβλέπει και πάγωμα του 30% του κεφαλαίου τότε η μηνιαία δόση του μπορεί να φτάσει σε 273 ευρώ το μήνα δηλαδή μηνιαίο όφελος από διαφορά δόσεων 376 ευρώ και ετήσιο 4.512.
Στο υπόλοιπο 52% των δανείων που δεν θα εφαρμοσθούν λύσεις που οδηγούν άμεσα σε μείωση του κόστους δανεισμού, προβλέπεται να υπάρχει επιβράβευση των απόλυτα συνεπών δανειοληπτών, με προβλεπόμενη μεσοσταθμική μείωση επιτοκίου που, για το τρέχον εξάμηνο, θα είναι της τάξεως του 1%.
Ο συνεπής δανειολήπτης με δάνειο 100.000 ευρώ ανεξαρτήτως υπολειπόμενης διάρκειας θα έχει όφελος τόκων τάξεως 1.000 ευρώ ετησίως.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης