Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Τι πρέπει να κάνει ο Trump για την αμερικανική οικονομία - Αναγκαία η αλλαγή στο φορολογικό σύστημα

Stiglitz: Τι πρέπει να κάνει ο Trump για την αμερικανική οικονομία - Αναγκαία η αλλαγή στο φορολογικό σύστημα
«Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βασίζει την επιτυχία της στην τεχνολογική καινοτομία, το μερίδιο των δαπανών για έρευνα είναι χαμηλότερο σήμερα από ό, τι ήταν πριν από μισό αιώνα»
Κάνοντας «στροφή» από την επιθετική του ρητορική κατά του Donald Trump πριν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016, ο Joseph Stiglitz ρίχνει τους τόνους, παραθέτοντας τις προσωπικές του εκτιμήσεις για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας υπό την προεδρία του Ρεπουμπλικάνου.
Αναγνωρίζοντας πρωτίστως πως οι κυβερνητικές πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών στις Ηνωμένων Πολιτείες αύξησαν τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των πολιτών, ο νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνει το εξής παράδοξο:
Πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι (θεωρούνται συντηρητικοί) είναι αυτοί που πιέζουν για περαιτέρω παγκοσμιοποίηση αλλά και μετριασμό των πολιτικών απομονωτισμού που σκοπεύει να εφαρμόσει ο νέος Πρόεδρος.
Με την Ινδία και την Κίνα να έχουν ενσωματωθεί για τα καλά στην παγκόσμια οικονομία, τα σχέδια του κ.Trump για επιπλέον, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας δε φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σχολιάζει ο κ.Stiglitz, μέσω άρθρου του στο project-syndicate.org.
Στη συνέχεια επικεντρώνεται σε μία σειρά από αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβει ο Ρεπουμπλικάνος.
Μεταξύ αυτών πρέπει να είναι ένα σύνολο κανόνων που θα έχει σκοπό τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, αλλά και την ενίσχυση των επενδύσεων, ειδικά μέσω της αύξησης των δαπανών στις υποδομές και την έρευνα.
«Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βασίζει την οικονομική της επιτυχία στην τεχνολογική καινοτομία, το μερίδιο των δαπανών για έρευνα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο σήμερα από ό, τι ήταν πριν από μισό αιώνα», σχολιάζει.
Επίσης, έμφαση πρέπει να δοθεί και στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Ο οικονομολόγος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στον «φόρο άνθρακα», κάτι που ο Ρεπουμπλικάνος δε σκοπεύει να εφαρμόσει, καθώς έχει ταχθεί όχι και τόσο υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σε ένα από τα σημεία που φαίνεται να συγκλίνει με τον Ρεπουμπλικάνο είναι στο ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ, το οποίο «βοηθά τους πλούσιος να γίνονται πλουσιότεροι», πρέπει οπωσδήποτε να μεταρρυθμιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης