Παπαδημητρίου (υπ. Οικονομίας): Θετικές οι προοπτικές για αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων

Παπαδημητρίου (υπ. Οικονομίας): Θετικές οι προοπτικές για αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων
Η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή έχει οδηγήσει σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που αποτρέπουν επενδύσεις είπε ο υπ.Οικονομίας
Την εκτίμηση πως είναι θετικές οι προοπτικές για τη αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με τίτλο: «ΕΒΕΑ EXPORT FORUM 2016».
Ο κ.Παπαδημητρίου είπε μεταξύ άλλων ότι το νέο αναπτυξιακό πρότυπο περιορίζεται από το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως καθορίζεται από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής αλλά και τη νέα Ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και το δημοσιονομικό σύμφωνο, που απαιτούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
«Η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή έχει οδηγήσει σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων» είπε ο κ.Παπαδημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε δέκα λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων έχουν θετικές προοπτικές.
«Πρώτο, το ύψος των φορολογικών συντελεστών έχει φτάσει στο ανώτερο επίπεδο και συνεπώς μεσομακροπρόθεσμα και με την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου οι φορολογικοί συντελεστές θα βαίνουν μειούμενοι, εξέλιξη που μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει τις προσδοκίες των επενδυτών.
Δεύτερο, η Ελλάδα διέφυγε οριστικά τον κίνδυνο του Grexit διατηρώντας στο ακέραιο τη στρατηγική γεωπολιτική και οικονομική σημασία της ως μέλους της Ευρωζώνης που αποτελεί προπύργιο σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο, γέφυρα εμπορικής και πολιτισμικής επικοινωνίας της ΕΕ με την Ανατολή, ενεργειακό δίαυλο και κεντρικό τουριστικό θέρετρο Ευρώπης και Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης.
Τέλος του Grexit σημαίνει πως το brand name Greece αποκτά πάλι σημαντική αξία λόγω πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας της χώρας σε μια ευρύτερη περιοχή αναταράξεων.
Στην ασφάλεια αυτή συμβάλλει η στάση της χώρας στο μεταναστευτικό που την προφυλάσσει από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και τρομοκρατία.
Τρίτο, η παρατεταμένη ύφεση οδήγησε την οικονομία σε ακραία χαμηλά επίπεδα αποκαθιστώντας τη κερδοφορία όσων επιχειρήσεων άντεξαν.
Έτσι, οι 500 ισχυρές επιχειρήσεις της οικονομίας αύξησαν τα κέρδη τους (EBITDA) 31% περίπου το 2015 με συνέπεια το α΄ εξάμηνο 2016 να αυξηθούν οι ακαθάριστες παραγωγικές επενδύσεις 2,4% σε ετήσια βάση και να διαφαίνεται πλέον η ανάκαμψη της οικονομίας.
Ενδεικτικά αναφέρω πως οι τελευταίες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα προβλέπουν για τη διετία 2017-2018 μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων 9% και των εξαγωγών 4%, ενώ η έκθεση της Eurobank εκτιμά ανάκαμψη της οικονομίας ήδη από το β' εξάμηνο 2016.
Τέταρτο, στη διαδικασία αυτή ανάκτησης του επενδυτικού και αναπτυξιακού momentum συνέβαλαν καθοριστικά οι συμφωνίες με τους Θεσμούς (Ιούλιος 2105 και Μάιος 2016) και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που βελτίωσε αισθητά το οικονομικό κλίμα.
Εφεξής και με την πολιτική ώθηση του κυβερνητικού ανασχηματισμού αναμένουμε την εξής ακολουθία αναπτυξιακών δράσεων: (α) τη ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως 5 Δεκεμβρίου, (β) την βραχυχρόνια διευθέτηση του χρέους έως τέλος 2016, (γ) την μερική άρση των capital controls, (δ) τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και (ε) την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις αρχές του 2017.
Αυτή είναι η αναμενόμενη εξέλιξη που θα πυροδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη το προσεχές εξάμηνο και σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να επαναφέρει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά μακροχρόνια» ανέφερε ο κ.Παπαδημητρίου, ο οποίος ως πέμπτο λόγο ανέφερε ότι «αν και η Ελλάδα επιβαρύνεται λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής με συγκριτικά υψηλή φορολογία, ωστόσο διαθέτει σωρεία συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως εξειδικευμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό, ευελιξία στην αγορά εργασίας, σταθερό πλέον φορολογικό πλαίσιο, νέο αναπτυξιακό νόμο, ένα βιώσιμο (μετά τη πρόσφατη μεταρρύθμιση) ασφαλιστικό σύστημα, μεγάλο απόθεμα ανεκμετάλλευτων πόρων σε ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο, πολιτική σταθερότητα, αλλά και εμπορική διαπραγματευτική ισχύ και θεσμική ασφάλεια λόγω συμμετοχής στο ευρώ».
«Έκτο, η χώρα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο μετά την αναδιάρθρωση του και την ανακεφαλαιοποίησή του θεωρείται πλέον ασφαλές με βάση τα διεθνή και Ευρωπαϊκά standards.
Έβδομο, έχει εξασφαλισμένους πόρους από τα Ευρωπαϊκά ταμεία μέχρι το 2020 και μέσω του Επενδυτικού σχεδίου Juncker στηρίζει επιχειρηματικά σχέδια για ιδιώτες, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ήδη συμμετέχουν οι πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις).
Όγδοο, η επταετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων σε επιχειρήσεις που συνέχισαν τη λειτουργία τους και συνεπώς απέδειξαν την δυναμική που μπορούν να έχουν σε ένα νέο αναπτυξιακό περιβάλλον.
Ένατο, την περίοδο 2016 και 2017 η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως (COSCO, Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κλπ).
Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να δημιουργήσουν επενδύσεις πολλαπλού ύψους (spillovers) σε έργα υποδομών, logistics, κτιριακών εγκαταστάσεων και χώρων ψυχαγωγίας.
Δέκατο, η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα και υπηρεσίες πχ τοπικής προέλευσης ή παραγωγής στα οποία μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να κατακτήσει εξειδικευμένες αγορές (niche market)» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαδημητρίου.
Ο υπουργός έκανε λόγο για ανθεκτικότητα και δυναμισμό των ελληνικών εξαγωγών, τονίζοντας ότι το υπουργείο έχει λάβει την έγκριση των θεσμών για ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των εξαγωγών που ήδη υλοποιείται.
«Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών τώρα που η ΕΕ ανακάμπτει και η Ελλάδα βγαίνει από τη κρίση.
Με την συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων, τη τεχνική βοήθεια της ΕΕ και τη συναίνεση των πολιτικών παρατάξεων οι ελληνικές εξαγωγές μόνον ανοδική πορεία έχουν εφεξής να διατρέξουν» υποστήριξε ο κ.Παπαδημητρίου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS