Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, με δεδομένες τις αντίθετες θέσεις και στοχεύσεις των μερών

Αχτσιόγλου: Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, με δεδομένες τις αντίθετες θέσεις και στοχεύσεις των μερών
Τι αναφέρει η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου
«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, με δεδομένες τις αντίθετες θέσεις και στοχεύσεις των μερών», αναφέρει διαμηνύει η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Η ίδια, αναφερόμενη στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, σημειώνει ότι «στη διαπραγμάτευση προσερχόμαστε με εμπιστοσύνη στο δίκαιο και τη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με συμμάχους το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Ευρώπης», ενώ «ένα από τα βασικά σημεία που στεκόμαστε είναι πάνω απ' όλα τα αρνητικά αποτελέσματα που έφερε τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία η συνολική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
 Και μια οικονομία που όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις περνά σε μια εποχή ανάκαμψης δεν μπορεί να έχει συστατικό της στοιχείο συνταγές που εντείνουν την ύφεση.
Σε αυτήν μας την προσπάθεια χρειαζόμαστε ενεργό και το συνδικαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας.
Διότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα υπερασπιστούμε θέσεις που συνιστούν πάγια και διαχρονικά αιτήματα του κόσμου της εργασίας».
Υπογραμμίζει δε, πως «η θέση μας στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί.
Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και ένα εκ των προτέρων σύστημα ελέγχου των απολύσεων αυτών που έχουν βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις.
Τα όρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία πέρα από τα οποία μια απόλυση λογίζεται ομαδική είναι πλήρως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο».
Αναφέρει πως «στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και σ' αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί», προσθέτοντας ότι στο σημείο αυτό το πόρισμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους από την ισχύουσα κατάσταση.
Όπως εξηγεί, «η εργασία λιγότερων ωρών την ημέρα δεν είναι τίποτε άλλο από τη «μερική απασχόληση» που ήδη προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, ενώ η εργασία λιγότερων ημερών την εβδομάδα, λιγότερων εβδομάδων τον μήνα κ.ο.κ. είναι η λεγόμενη «εκ περιτροπής εργασία» που επίσης ήδη προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία».
Μάλιστα, όπως σημειώνει, «ήδη υπό το ισχύον δίκαιο, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών διαβουλεύσεων που προηγούνται της πρότασης για ομαδικές απολύσεις, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες οφείλουν να ερευνήσουν λύσεις που θα αποτρέψουν τις απολύσεις, μεταξύ άλλων και αυτήν του μειωμένου ωραρίου».
Κατά  την ίδια το καινούργιο στοιχείο που εισηγείται η επιτροπή είναι «ότι σε περίπτωση μειωμένου ωραρίου, ο εργαζόμενος θα πρέπει να λάβει επίδομα για τις ώρες που δεν εργάστηκε, κάτι που υπό το ισχύον Δίκαιο δεν προβλέπεται.
 Γι' αυτό και η πρόταση των εμπειρογνωμόνων στο συγκεκριμένο σημείο είναι περισσότερο ευνοϊκή για τους εργαζόμενους».
Περαιτέρω, η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζει ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αναστροφή αυτής της πολιτικής και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο.
Ακόμη, απαντά και για τις επιθέσεις που δέχθηκε λέγοντας πως «στον βαθμό που η κριτική θα είναι πολιτική και θα αφορά στο έργο του υπουργείου θα τη λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της κριτικής που δέχτηκα ήδη διαπνέεται από έντονα σεξιστικά ως προς το φύλο ή διακριτικά ως προς την ηλικία χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με το φύλο, το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό», αλλά και πως «δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ηλικία ως φετίχ, είτε θετικά είτε αρνητικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης