Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays και Fitch: Η νίκη του Trump αποδεικνύεται καλό νέο για τις τράπεζες

Barclays και Fitch: Η νίκη του Trump αποδεικνύεται καλό νέο για τις τράπεζες
Αναλυτές της Barclays και της Fitch εκτιμούν ότι η οικονομική πολιτική του Trump μπορεί να ωφελήσει τις τράπεζες
Οι τραπεζικές μετοχές φαίνεται πως είναι από τους νικητές αμερικανικών εκλογών, καθώς αναμένεται ότι ο Trump θα χαλαρώσει τους ρυθμιστικούς κανόνες που πιέζουν τις κερδοφορίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Εξάλλου, όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα του Business Insider, η νίκη του αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού περίπτωση στην οποία η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τον Jason Goldberg της Barclays, ο κύριος λόγος που η νίκη του Trump θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των τραπεζών, είναι εάν ο ίδιος έχει θετικό αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ.
«Αν και είναι ασαφής ο απόλυτος αντίκτυπος που θα έχει η νέα κυβέρνηση στην αύξηση του ΑΕΠ, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη περιλαμβάνουν την αύξηση των δαπανών για υποδομές, την αύξηση των φόρων, ενδεχόμενο υψηλότερο έλλειμμα κυβέρνησης, πιθανά υψηλότερα επιτόκια/πληθωρισμός και μείωση του παγκόσμιου εμπορίου».
Την ίδια στιγμή, η Fitch επισημαίνει «σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τείνει να σχετίζεται με το συνολικό μακροοικονομικό περιβάλλον των ΗΠΑ, κυρίως όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη.
Κρίνοντας από την προεκλογική εκστρατεία, η νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι πιθανό να σχετίζεται με περικοπές φόρων, επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών, χαλάρωση ρυθμίσεων και υψηλότερες δαπάνες για τις υποδομές».
Ωστόσο υπάρχει κι ένα μεγάλο «αν».
Όπως γράφουν οι αναλυτές της Fitch «μένει να φανεί ο βαθμός στον οποίο ο Trump θα εφαρμόσει ή θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες του αλλά και η μακροπρόθεσμη επίδραση των αλλαγών στην ανάπτυξη».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης