Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στο πετρέλαιο παρά τις αρχικές απώλειες έως 4% λόγω Trump - Στα 46,44 δολ. το Brent

Άνοδος στο πετρέλαιο παρά τις αρχικές απώλειες έως 4% λόγω Trump - Στα 46,44 δολ. το Brent
Ο Trump είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ότι θα επιτρέψει την άντληση ορυκτών καυσίμων από κάθε σπιθαμή ομοσπονδιακής γης και υδάτων
Εντελώς απροσδόκητη άνοδο άνω του 0,6% κατέγραψαν σήμερα Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, παρά την εκλογική νίκη-έκπληξη του Ρεπουμπλικάνου Donald Trump, ο οποίος αναδείχθηκε στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ υιοθετώντας αμφιλεγόμενο και ανατρεπτικό δημόσιο λόγο.
Νωρίτερα στην ημέρα, το πετρέλαιο βρέθηκε να χάνει μέχρι και 4% της αξίας του λόγω Trump, όμως το επενδυτικό κλίμα στην αγορά «μαύρου χρυσού» αντιστράφηκε μετά την ανάκαμψη των βασικών δεικτών της Wall Street περισσότερο από 1%, με τους επενδυτές να διατηρούν την ψυχραιμία τους.
Η αγορά αντέδρασε αρνητικά στην ανακοίνωση νέας συσσώρευσης αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αυτή τη φορά κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ή 1 κατά εκατ. βαρέλια περισσότερα απ' όσα ανέμεναν οι αναλυτές.
Όμως, οι επενδυτές γρήγορα εστίασαν εκ νέου στην ανατρεπτική εκλογή του Trump, ο οποίος είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ότι θα επιτρέψει την άντληση ορυκτών καυσίμων από κάθε σπιθαμή ομοσπονδιακής γης και υδάτων, γεγονός που ανατρέπει τα σχέδια του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC να χειραγωγήσει υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου μέσω συμφωνηθείσας - αλλά όχι ακόμα εφαρμοσθείσας - περιορισμένης μείωσης στην παραγωγή του.
Οι επενδυτές επιχειρούν να κατανοήσουν τί θα σημάνει για τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν η εκλογή Trump, καθώς ο ίδιος έχει πολλάκις κατακρίνει τη συμφωνία ανάσχεσης του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, η οποία πλέον δεν αποκλείεται να ανακληθεί, γεγονός που θα οδηγούσε μάλλον σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω περιορισμών στις εξαγωγές του Ιράν.
Για ορισμένους αναλυτές της αγοράς ενέργειας, η ανάδειξη του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ ενδέχεται να προκαλέσει επιβράδυνση στην ανάπτυξη της χώρας - άρα και μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης - αν και στην ομιλία του μετά την εκλογή νίκη του, ο Trump έκανε λόγο για εκτεταμένες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και για τόνωση της απασχόλησης.
Άνοδο 0,87% ή 40 σεντς κατέγραψε η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου (ΣΜΕ, future) Ιανουαρίου 2017 επί του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων UK ICE Futures Europe του Λονδίνου, για να ανέλθει στα 46,44 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει ευμεγέθες εύρος ενδοσυνεδριακής διακύμανσης μεταξύ 44,40 και 46,95 δολαρίων.
Κέρδη 0,64% ή 29 σεντς πραγματοποίησε η τιμή του future Δεκεμβρίου 2016 επί του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης, για να ενισχυθεί στα 45,27 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας μεγάλη ενδοσυνεδριακή διακύμανση μεταξύ 43,07 και 45,95 δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης